Ένα μεγάλο στοίχημα του Δήμου Χανίων, πήρε σάρκα και οστά καθώς σήμερα στις 6 απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Περισσότερα από 4.300 προιόντα σε περίπου 220 δικαιούχους που αντιστοιχούν σε 500 άτομα, εκτιμάται πως θα διατίθενται κάθε μήνα από το Παντοπωλείο το οποίο ξεκινά και επίσημα την λειτουργία του στον χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ι.Μ.Γουβερνέτου στην οδό Περίδου 27..

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, τοπικοί φορείς καθώς και πλήθος κόσμου που με ιδιαίτερη συγκίνηση αντίκρυσαν τα γεμάτα με προϊόντα ράφια του Παντοπωλείου τα οποία θα διατίθενται σε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

\"\"

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευχαρίστηση χαιρέτισε τα εγκαίνια του Παντοπωλείου τονίζοντας ότι αποτελεί μια συλλογική δράση που σκοπό έχει να ανακουφίσει τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους στάθηκαν αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.

\"\"

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος

\”Στην προσπάθεια μας όμως αυτή δεν είμαστε μόνοι μας. Από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε στενά με την τοπική εκκλησία. ΗΙερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου μας παραχώρησε τον χώρο, όπου βρισκόμαστε και φιλοξενείται η δομή του «Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Σημαντική για την ενίσχυση της προσπάθειας μας ήταν και η συνδρομή της Εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα», ιδιαίτερα στις εργασίες για την ανακατασκευή του χώρου, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Κυρίες και Κύριοι,

Την απόφαση για την ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο αποτελούσε δέσμευση μας, την έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2011, προκειμένου να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες και να τους στηρίξουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, στις πρωτόγνωρες δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία μας.

Στόχος μας ήταν και είναι να καταδείξουμε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με τους φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλουμε, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη σ’ ένα Δήμο, που η κοινωνία του έχει να επιδείξει πλούσια δράση και εθελοντισμό. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, είναι ωστόσο επιβεβλημένο. 

Στους σκοπούς της σύστασης και της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι, άλλωστε, η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης συμπολιτών μας και οικογενειών, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Για τον λόγο αυτό η Διοικούσα Επιτροπή, που έχει ήδη συγκροτηθεί, συνέταξε άμεσα τον κανονισμό λειτουργίας του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», ο οποίος στηρίζεται σε κανόνες διαφάνειας μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων δεδομένων και κριτηρίων για τους δικαιούχους, με απόλυτη εχεμύθεια και τήρηση απορρήτου.

 Φίλες και Φίλοι,

 Το «στοίχημα» για το Δήμο Χανίων είναι η βιώσιμη και μακροχρόνια λειτουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», καθότι οι ανάγκες των ωφελουμένων δεν περιορίζονται μόνο κατά την περίοδο των εορτών.

Απευθυνθήκαμε και απευθυνόμαστε και σήμερα σε όλους. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η όποια προσφορά θα πιάσει τόπο. Αναζητήσαμε αρωγούς για την προσπάθεια μας, στοχεύοντας κυρίως στην κοινωνική τους ευαισθησία.

Θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε, καθώς ήδη έχουμε λάβει συγκινητικά δείγματα στήριξης της κοινής μας προσπάθειας, από απλούς πολίτες, ακόμη και μικρούς μαθητές, έως Φορείς και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η κινητοποίηση της Ομάδας Εθελοντικής Υποστήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, από 47 συμπολίτες μας, που ήδη έχουν αναλάβει δράσεις όπως: εξεύρεση χορηγών, συσκευασία και αποθήκευση των ειδών του Παντοπωλείου, προώθηση του θεσμού στην εκπαίδευση, διοργάνωση εκδηλώσεων. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Δεν είναι εθελοντική προσφορά αυτό που κάνουν. Είναι κατάθεση ψυχής.

Καλώ όλους όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν με την Κοινωνική μας Υπηρεσία, με τα 10 ΚΑΠΗ και τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου.

Το σημερινό μου μήνυμα προς όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες είναι: Αυτοί που  μπορούν, να βοηθήσουν εκείνους που δεν μπορούν, τους μη έχοντες. Γιατί:

  • Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, αρκεί να αγωνιστούμε συλλογικά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.
  • Εμείς ως Δημοτική Αρχή κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας ότι το 2012 είναι έτος αλληλεγγύης για το Δήμο μας:
  • Δημιουργούμε ξενώνα αστέγων και ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.
  • Ιδρύουμε νέα ΚΑΠΗ.
  • Υλοποιούμε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής εξετάσεων μαζικού ελέγχου του πληθυσμού, -ξεκινώντας τις επόμενες ημέρες από τις γυναίκες του Δήμου μας.
  • Ενισχύουμε οικονομικά τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης και
  • Στηρίζουμε οικονομικά τις προνοιακές δομές του Δήμου και δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε έχοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Σας ευχαριστώ και είμαι βέβαιος για τη στήριξη σας στη νέα μας πρωτοβουλία, γιατί όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, αρκεί να το πιστέψουμε\”, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σκουλάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook