Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν πληροφορία την οποία μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει από τη Ρωσία να προειδοποιήσει το Ιράν ότι έχει την τελευταία ευκαιρία του για την επίλυση μέσω της διπλωματίας της διένεξης για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Kommersant έγραψε την Τετάρτη ότι «οι Αμερικανοί επιμένουν πως η συνάντηση είναι η τελευταία ευκαιρία για την Τεχεράνη».

Όπως δήλωσε πηγή στην Kommersant, «μία τέτοια θέση εκφράστηκε από την Χίλαρι Κλίντον στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Ζήτησε επίσης από τον Ρώσο συνάδελφό της να περάσει το μήνυμα αυτό στις ιρανικές Αρχές, με τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα σύνδεσμο». (Οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν εδώ και τρεις δεκαετίες).

Πάντως ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς είπε ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει» τις πληροφορίες της Kommersant.

Και οι ΗΠΑ διέψευσαν την την πληροφορία.

«Η υπουργός δεν απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Ιρανούς», εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Ρωσία να ενημερώσει την ηγεσία του Ιράν ότι οι επικείμενες συνομιλίες με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Τεχεράνης.

«Οι Ισραηλινοί εκβιάζουν de facto τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται ότι δήλωσε καλά πληροφορημένη αμερικανική πηγή. «Τον έβαλαν σε μια ενδιαφέρουσα θέση: είτε ο ίδιος υποστηρίζει τον πόλεμο [με το Ιράν] ή χάνει την υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ».

Η Ομάδα 5+1 των μεγάλων δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) αποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα προσφορά από την Τεχεράνη για νέες συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμά πυρηνικής ενέργειας, το οποίο η Δύση φοβάται ότι είναι βιτρίνα για τη δημιουργία ενός πυρηνικού όπλου.

Αντιθέτως, το Ιράν, που αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υποσχέθηκε να φέρει νέες πρωτοβουλίες στο τραπέζι, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook