Παρά τις δυσκολίες οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να διαθέσουν αμνοερίφια απευθείας στους καταναλωτές εν όψει του Πάσχα, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις καθώς το κρέας δεν είναι…πατάτα.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Δράμας, ενημέρωσαν τον «ΑγροΤύπο» ότι έκλεισαν συμφωνία με συνεταιρισμό της Κρήτης για ανταλλαγή λαδιού με καλαμπόκι και εν συνεχεία διάθεση χωρίς μεσάζοντες.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στο «κίνημα του οβελία» , όπως είχε δημοσιευθεί στο Flashnews.gr, ακόμη και αν βρισκόταν τρόπος να ξεπεραστούν προβλήματα όπως η έκδοση αποδείξεων από ειδικές ταμειακές μηχανές όπου θα αναγράφεται η προέλευση του κρέατος, απαγορεύεται παντελώς η διάθεση αμνοεριφίων στον…δρόμο ακόμη και από φορτηγά-ψυγεία.

¨Όπως φαίνεται οι κτηνοτρόφοι του συλλόγου των Ανωγείων ξεπέρασαν το πρόβλημα κλείνοντας συμφωνία με την (πρώην) Ένωση Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου για να «φιλοξενήσει» στα ψυγεία της τα αμνοερίφια τα οποία θα διατεθούν στους καταναλωτές που θα κλείσουν παραγγελία μέσω του super market της Ένωσης και στις τιμές που θα συμφωνήσουν με τους κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαθέσουν περίπου 5.000 αρνιά, σε τιμές από 6 – 7 ευρώ το κιλό, αν και όλα θα κριθούν από τις παραγγελίες που θα έχουν πάρει μέχρι τις 30 Μαρτίου και λόγω της κρίσης, θεωρείται βέβαιο πως το φετινό Πάσχα θα είναι λιγότεροι οι πολίτες που θα είναι σε θέση να αγοράσουν ολόκληρο αρνί.

Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Στο μεταξύ, μετά τις προσπάθειες που γίνονται από τους κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την χώρα για την απευθείας διάθεση αμνοεριφίων στους καταναλωτές από τον ΕΦΕΤ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση :

«Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για το λεγόμενο «Κίνημα του Οβελία» ενόψει των εορτών του Πάσχα, σύμφωνα με το οποίο οι κτηνοτρόφοι της χώρας προτίθενται να προχωρήσουν στη διάθεση αμνοεριφίων απευθείας στον καταναλωτή μέσω δήμων ή φορέων, ενώ δήμοι έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνοντας παραγγελίες πολιτών.

Με αφορμή τα ανωτέρω και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι έλαβε τις κάτωθι πρωτοβουλίες:

• Ζήτησε συντονισμό δράσεων των συναρμόδιων Υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ανωτέρω θέματος.

• Ενημέρωσε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της προάσπισης του καταναλωτή, σε περίπτωση που μέλη της εμπλακούν στην διάθεση αμνοεριφίων.

• Ενημέρωσε τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ., τις Αιρετές Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες σχετικά με ζητήματα υποστήριξης και εντατικοποίησης των ελέγχων, ενόψει του Πάσχα.

Επισημαίνοντας ότι:

• Όλα τα σφάγια που πωλούνται στην Ελληνική Αγορά θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο και ως εκ τούτου να φέρουν σήμα καταλληλότητας – σφραγίδα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

• Η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ιδιαίτερα την εξασφάλιση της ψυκτικής αλυσίδας και την κατάλληλη θερμοκρασία των χώρων συντήρησης και έκθεσης των κρεάτων (συνθήκες ψύξης).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, επεσήμανε ότι:

«Η διάθεση τροφίμων από τον παραγωγό ή τον κτηνοτρόφο απευθείας στον καταναλωτή με κατάργηση των μεσαζόντων, όπως έγινε αρχικά με το Κίνημα της Πατάτας και όπως σχεδιάζεται να γίνει με το Κίνημα του Οβελία ενόψει του Πάσχα, ώστε να ωφεληθούν οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση αποτελεί μια θεμιτή πρακτική. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από την υγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία κανόνες, ώστε να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο η δημόσια υγεία, αλλά και για να αποτραπούν ενδεχόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών που πάντα ελλοχεύουν.

Για τον λόγο αυτό ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει ήδη ενημερώσει και καλεί όλες τις αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται ή προτίθενται να εμπλακούν στην εν λόγω διαδικασία να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου η διακίνηση και διάθεση των τροφίμων να είναι σύννομη και ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση ελεγκτές θα εξασφαλίσουν την τήρηση των αναγκαίων για την προστασία της δημόσιας υγείας πρακτικών. Για να προστατευθεί, επομένως, το Κίνημα της Πατάτας ή αντίστοιχα του Οβελία, πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας».