Πρωτοβουλία για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων που παράγουν οι καλλιεργητές του Δήμου Γόρτυνας, έλαβε η δημοτική αρχή, συγκαλώντας, ως πρώτο βήμα, μια σειρά από συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να ληφθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν προς τον στόχο αυτό.

Με αντικείμενο την προώθηση λοιπόν των τοπικών παραγόμενων προϊόντων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 20120 η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Γόρτυνας, Νίκου Σχοιναράκη και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, όπου επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της προώθησης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ενώ η επόμενη ανοικτή συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο.

Ως μια καινοτόμο παρέμβαση, που θα τύχει της αμέριστης στήριξης της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να έχει ευτυχή και αποτελεσματική κατάληξη, αποκάλεσε την πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος έκανε ανοικτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Ο Δήμος Γόρτυνας μπαίνει δυναμικά και αποφασιστικά στη μάχη για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Ευελπιστούμε πως με την κίνηση αυτή θα έχουμε πολλαπλά κέρδη, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέτουν τα αγαθά που παράγουν σε αξιοπρεπείς τιμές και να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Επίσης επιθυμούμε να επιτύχουμε την απευθείας επαφή των παραγωγών με τους καταναλωτές ώστε να παρακαμφτούν οι μεσάζοντες. Αυτή η καινοτόμος παρέμβαση θα στηριχτεί στο έπακρον από τον Δήμο Γόρτυνας, όμως για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται να επιστρατευτούν όλοι οι φορείς της περιοχής και να συστρατευτούν μαζί μας ώστε από κοινού να επιδιώξουμε την επίτευξη του στόχου μας. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/03/2012 και ώρα 19:00 μμ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνας και παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους – ενδιαφερόμενους όπως παραστούν.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης.

Οι 11 προτάσεις

Μέσα από το διάλογο μεταξύ των παρευρισκομένων, προέκυψαν 11 προτάσεις που θα συνδράμουν για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και οι οποίες είναι οι εξής :

1) Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές από το δήμο για την προβολή των αγροτικών προϊόντων σε τουριστικές περιοχές, τουριστικά καταλύματα αλλά και μοναστήρια.

2) Να ενημερωθούμε για το κόστος τυποποίησης – συσκευασίας αλλά και μεταφοράς λαδιού για να καταλήξουμε σε ένα συνολικό κόστος ανά λίτρο για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς π.χ. Δήμους, συλλόγους ξενοδόχων κτλ.

3) Να έρθουμε σε επαφή με βιομηχανίες παραγωγής λιπασμάτων έτσι ώστε μέσα από μαζική παραγγελία χωρίς ενδιάμεσους εμπλεκομένους να μειωθεί το κόστος προμήθειας λιπασμάτων κι επομένως το κόστος παραγωγής.

4) Να γίνουν σεμινάρια εκπαίδευσης – ενημέρωσης των παραγωγών για την παραγωγή, την τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων τους.

5) Να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος (link) στην Ιστοσελίδα του Δήμου Γόρτυνας από όπου οι καταναλωτές θα μπορούν απευθείας να παίρνουν πληροφορίες για τα προϊόντα παραγωγών και κτηνοτρόφων.

6) Να ενημερώσουμε για τυχόν επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα οποία μπορούν να υποβάλουν πρόταση οι παραγωγοί μεμονωμένα ή σε ομάδες.

7) Να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες υπηρεσιών που παρέχει το σφαγείο του Δήμου μας (υγειονομικό έλεγχο κτλ.) σε συνδυασμό με το κόστος μεταφοράς των αμνοεριφίων έτσι ώστε να έχουμε μία οριστική τιμή διάθεσης και να ενημερώσουμε τους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους φορείς.

8) Να καθιερωθούν από το δήμο Κυριακάτικες λαϊκές αγορές, ένας θεσμός που θα φέρει πιο κοντά τους παραγωγούς με τους καταναλωτές ωφελώντας και τις δύο πλευρές.

9) Να ολοκληρωθεί η μελέτη του παλαιού εγκαταλελειμμένου ελαιοτριβείου των Αγίων Δέκα και χρηματοδότησή του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος εκθεσιακός χώρος παρουσίασης – προώθησης αγροτικών προϊόντων.

10) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών να διοργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες με θέμα τις Εναλλακτικές Καλλιέργειες.

11) Προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων μέσω εκθέσεων και δράσεων ενημέρωσης σε περιφέρειες – Δήμους κτλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook