Η αστυνομία και οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών βασανίζουν συστηματικά τους κρατούμενούς τους σε τουλάχιστον δέκα φυλακές, επισημαίνει αφγανική μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία καταγγέλλει την αύξηση των περιπτώσεων κακοποίησης κρατούμενων στο Αφγανιστάν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πειστικά στοιχεία βασανιστηρίων σε εννέα φυλακές της υπηρεσίας πληροφοριών (NDS) και σε πολλές που διαχειρίζεται η αφγανική αστυνομία, επισημαίνει η Αφγανική Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Όπως καταγγέλλεται προκειμένου οι κρατούμενοι να ομολογήσουν υποβάλλονται σε ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ· απειλούνται ακόμη με σεξουαλική βία και σωματική ή ψυχική κακοποίηση ενώ πολλές φορές οι απειλές γίνονται πράξη.

Ήδη έκθεση του ΟΗΕ που είχε δημοσιευθεί τον Οκτώβριο είχε καταγγείλει και αυτή τα συστηματικά βασανιστήρια σε πέντε αφγανικά κέντρα κράτησης, ενώ πρόσθετε ότι το 46% των κρατούμενων που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι υποβλήθηκαν σε πρακτικές ανάκρισης που προσομοίαζαν με βασανιστήρια.

Παράλληλα η αφγανική οργάνωση εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας «στην αμερικανική πολιτική μεταφοράς κρατουμένων».

Σε τουλάχιστον τρεις υποθέσεις Αμερικανοί στρατιώτες που δεν ανήκαν στην Isaf (τη διεθνή ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν) μετέφεραν Αφγανούς κρατούμενους σε κέντρα κράτησης της NDS στην Κανταχάρ, την ώρα που η Isaf έχει σταματήσει να στέλνει κρατούμενους στις συγκεκριμένες φυλακές. Στη συνέχεια αυτοί οι τρεις βασανίστηκαν.

Επικρίνεται τέλος και η αφγανική κυβέρνηση επειδή απλώς μεταθέτει τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ευθύνονται για την κακοποίηση κρατούμενων, αντί να τους θέσει σε διαθεσιμότητα και να τους προσάγει στη δικαιοσύνη. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας δεν σημαίνει ότι τα βασανιστήρια δικαιολογούνται ή ότι είναι αναπόφευκτα», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Την έκθεση της ΜΚΟ απέρριψαν με δηλώσεις του στο AFP εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν όπως και εκπρόσωπος της αστυνομίας. Αντιθέτως η αμερικανική πρεσβεία στη Καμπούλ όπως και η Isaf δήλωσαν ότι ερευνούν τις καταγγελίες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook