Ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου οργανώνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου .

Στην ευρύτερή της έννοια, η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 56 κρατών και κυβερνήσεων και 14 κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 -  Αίθουσα Ανδρόγεω

Προβολή ταινιών το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο :

6.00 - 8.00 « Βίλλα Αμαλία »  « Villa Amalia » με Isabelle Huppert, Xavier Beauvois

8.00 – 10.00 «Μικρά αθώα ψέματα» «Les petits mouchoirs»με Marion Cotillard, François Cluzet

Σ’αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί ένα χώρο αλληλεγγύης και απηχεί μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία : να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν αληθινά κράτη δικαίου που θα προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.

Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή γλωσσική κοινότητα, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας.

Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο καθώς είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.