Ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου οργανώνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου .

Στην ευρύτερή της έννοια, η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 56 κρατών και κυβερνήσεων και 14 κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 –  Αίθουσα Ανδρόγεω

Προβολή ταινιών το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο :

6.00 – 8.00 « Βίλλα Αμαλία »  « Villa Amalia » με Isabelle Huppert, Xavier Beauvois

8.00 – 10.00 «Μικρά αθώα ψέματα» «Les petits mouchoirs»με Marion Cotillard, François Cluzet

Σ’αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί ένα χώρο αλληλεγγύης και απηχεί μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία : να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν αληθινά κράτη δικαίου που θα προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.

Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή γλωσσική κοινότητα, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας.

Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο καθώς είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook