H Κρήτη είναι ανάμεσα στις έξι πρώτες περιοχές τα χώρας στις οποίες θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσεις κατά της Ερημοποίησης.

Αυτή ήταν η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Δριβελέγκα. σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης γύρο από τον κίνδυνο τις ερημοποίησης που απειλεί πολλές περιοχές του νησιού.

Όπως τονίζει ο κ. Δριβελέγκας η περιοχή ανατολικά της γραμμής Ηρακλείου –Τυμπακίου θα ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δεδομένου ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο επιταχυνόμενης ερημοποίησης λόγω των δυσμενών βιοκλιματικών, φυσιογραφικών, υδρολογικών και εδαφικών συνθηκών και της εισροής μεγάλου αριθμού τουριστών.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης αποτελεί ένα πλαίσιο μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψη και την ανάσχεση της ερημοποίησης, που πρέπει να ακολουθηθούν σε εθνικό επίπεδο, ανάλογα με το οικολογικό και κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον κάθε απειλούμενης περιοχής.

Τα μέτρα αυτά θα αποτελούν ολοκληρωμένα προγράμματα που θα καλύπτουν όλους τους τομείς δραστηριοτήτων (δράσεις για τη γεωργία, δάση, κτηνοτροφία, υδάτινους πόρους, πανίδα, ειδικές κοινωνικοοικονομικές δράσεις), θα εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα κάθε περιοχής και θα υλοποιούνται στο πλαίσιο ενός χρονικού χωροταξικού προγραμματισμού για κάθε απειλούμενη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ποσοστό ανερχόμενο στο 30% περίπου των εδαφών των ευαίσθητων κλιματικών ζωνών της Ελλάδας έχουν περιέλθει σε διάφορα στάδια ερημοποίησης και η τάση είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook