Το τουρκικό πλοίο "κότσα Πίρι Ρέις" δεν είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία για διεξαγωγή ερευνών. Ο εξοπλισμός του είναι πεπαλαιωμένος, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται ακόμη και για το κατά πόσο το ίδιο το πλοίο είναι αξιόπλοο. Πριν από λίγους μήνες, όταν το τουρκικό καθεστώς απειλούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα να ψάχνει τρόπους για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που υπάρχει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Άγκυρα έστειλε το Πίρι Ρέις για έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου. Ομως το "καμάρι" των Τούρκων υπέστη σοβαρή βλάβη και έμεινε μεσοπέλαγα.

Σήμερα το Πίρι Ρέις βρίσκεται στο Αιγαίο.

Λίγο πριν τις πέντε απόγευμα Τετάρτης, το Πίρι Ρέις πλέει με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε διεθνή ύδατα περίπου 18 μίλια βορειοδυτικά της Λέσβου.

Απλώς το τουρκικό πλοίο κάνει εργασίες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς καν να έχει ενημερωθεί η ελληνική πλευρά όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Με απλά λόγια, το Πίρι Ρέις παραβιάζει ελληνική δικαιοδοσία, ελληνική κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν "βιολογικές" και "ωκεανογραφικές" έρευνες, δηλαδή οι εργασίες που γίνονται από τους Τούρκους εξελίσσονται στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στην υφαλοκρηπίδα. Αυτή η λεπτομέρεια όμως, η οποία είναι απαραίτητη για την ακρίβεια του ρεπορτάζ, δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία.

Κι αυτό διότι ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο, χωρίς να έχει ενημερώσει και χωρίς να έχει λάβει ειδική άδεια από την Αθήνα, κάνει εργασίες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Σε μια περιοχή που μπορεί να πρόκειται για διεθνή ύδατα και άρα να υπάρχει ελευθερία ναυσιπλοϊας, όμως επειδή πρόκειται για ερευνητικό πλοίο που κάνει εργασίες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα -και άρα η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχία- που η Τουρκία επιχειρεί να "αξιοποιήσει" αυθαίρετα και χωρίς να έχει νομιμοποίηση.

Το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται διακριτικά από πλωτό του Λιμενικού Σώματος, οι αξιωματικοί του οποίου καταγράφουν τις κινήσεις του Πίρι Ρέις. Παραλλήλως, σε διπλωματικό επίπεδο έχουν δοθεί οδηγίες στους διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα να κάνουν παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι όμως προφανές ότι ο βασικός σκοπός των Τούρκων δεν είναι να κάνουν έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Να δουν την ταχύτητα και την ένταση της ελληνικής αντίδρασης, να διαπιστώσουν το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.

Τακτικές κινήσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα που η Ελλάδα προγραμματίζει έρευνες για τον εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ζωνών ελληνικής δικαιοδοσίας και η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι δεν θα επιτρέψει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές η τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών με τρυπάνια που αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.