Επτά φορές ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης «μοίρασε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 21κατηγορουμένους για το σκάνδαλο της καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης στη θέση Αιξωνή στη Γλυφάδα.

Η υπόθεση


Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη όταν στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έρευνα, καθώς για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.

Το δικαστήριο έδειξε μάλιστα το δρόμο της φυλακής για τρεις από τους καταδικασθέντες που φέρονται ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.

Πρόκειται για τον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο στον οποίο επιβλήθηκαν 5 φορές ισόβια, 19 χρόνια και 5 μήνες, τον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη που καταδικάστηκε σε ισόβια και 8 χρόνια και τον επίσης επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γεωργίου στον οποίο επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 23 ετών. Σε άλλους 16 κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές από 10 έως 18 χρόνια κάθειρξη με αναστολή εκτέλεση της ποινής τους έως τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για την καταβολή εγγυοδοσίας αλλά υποχρέωσε και τους 16 καταδικασθέντες να εμφανίζονται στο Αστυνομικό Τμήμα ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή και ο επίσης δικηγόρος Βασίλης Αγιασοφίτης σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών. Οι δύο δικηγόροι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.