Η πρώτη δημοσκόπηση αφότου ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους τη Δευτέρα σ\’ ένα εβραϊκό σχολείο, έδειξε πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα νικούσε με μικρή διαφορά τον σοσιαλιστή αντίπαλό του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

Ο Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ ανέστειλαν την προεκλογική εκστρατεία τους αφού τρία παιδιά και ένας ραβίνος πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε σχολείο στην Τουλούζη. Οι φόνοι αυτοί σημειώθηκαν έπειτα από εκείνους τριών στρατιωτών νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας CSA που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη έδειξε πως ο Σαρκοζί θα κέρδιζε 30% στον πρώτο γύρο και ο Ολάντ 28%, ενώ οι δύο αντίπαλοι ήταν στήθος με στήθος πριν από μία εβδομάδα.

Παρόλο που ο Σαρκοζί προηγείται στον πρώτο γύρο, η δημοσκόπηση έδειξε πως ο Ολάντ εξακολουθεί να προηγείται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

Ενώ ο Ολάντ είχε ως τώρα σημαντικό προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί, η απάντηση του τελευταίου στην επίθεση της Δευτέρας έχει βελτιώσει την εικόνα του, καθώς η προσοχή της κοινής γνώμης επικεντρώνεται στην ασφάλεια, που είναι παραδοσιακά ένα ατού του προέδρου.

Ο Σαρκοζί εμφανίσθηκε επανειλημμένα στην εθνική τηλεόραση δίνοντας πληροφορίες για την καταδίωξη του δράστη των πυροβολισμών και παριστάμενος σε μια τελετή για τους φονευθέντες στρατιώτες, ενώ ο Ολάντ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να μείνει στο περιθώριο.

Η δημοσκόπηση της CSA είναι η πρώτη που δείχνει τον Σαρκοζί να αποκτά προβάδισμα δύο μονάδων έναντι του Ολάντ.

Αρκετές άλλες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες είχαν δείξει πως ο Σαρκοζί μειώνει το προβάδισμα του Ολάντ και πως οι προσπάθειές του να εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του αποδίδουν καρπούς.

Η δημοσκόπηση της CSA, σε δείγμα 1.000 προσώπων, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFM TV, του ραδιοσταθμού RMC και της εφημερίδας 20 minutes.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook