Το ΣΑ του ΟΗΕ ανανέωσε σήμερα τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής του στο Αφγανιστάν για άλλους 12 μήνες, ώστε να μην διακοπεί η βοήθεια που προσφέρει στην Καμπούλ για την «πλήρη ανάληψη» του ελέγχου της κυριαρχίας και της ασφάλειας της χώρας.

Με βάση την ανανεωμένη διάρκειά της, η αποστολή και οι αρκετές εκατοντάδες ξένου και εντόπιου προσωπικού που απασχολεί θα παραμείνουν στη χώρα έως τις 23 Μαρτίου 2013.

Το Συμβούλιο στην ομόφωνη απόφασή του τονίζει πως γι’ αυτήν έλαβε υπ’ όψη του την μετάβαση στην Καμπούλ «της πλήρους ανάληψης της ηγεσίας και της ευθύνης στους τομείς της ασφάλειας, της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης».

Αντίθετος με την ταχεία αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν ο στρατηγός Άλεν

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να μειωθούν κάτω από τους 68.000 στρατιώτες, παρά τις πιέσεις για επιτάχυνση της αποχώρησης από τη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα.

«Η άποψή μου είναι ότι θα μας χρειαστεί σημαντική δύναμη το 2013», είπε ο Άλεν μιλώντας στους γερουσιαστές της Επιτροπής Άμυνας του αμερικανικού Κογκρέσου. Στην ερώτηση του γερουσιαστή Μακέιν αν αρκούν 68.000, ο στρατηγός είπε ότι ο αριθμός αυτός «είναι μια καλή βάση» αλλά ότι θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι περίπου 30.000 άνδρες που είχαν σταλεί το 2009 ως ενισχύσεις θα πρέπει, με βάση το σχεδιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Έτσι, θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν 68.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 40.000 από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Με βάση το σχέδιο που ενέκριναν το ΝΑΤΟ και η αφγανική κυβέρνηση οι αφγανικές δυνάμεις (σήμερα είναι 352.000 στρατιώτες και αστυνομικοί) θα αναλάβουν σταδιακά την ασφάλεια της χώρας και μέχρι τα τέλη του 2014 οι περισσότεροι ξένοι μάχιμοι στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times ο Τομ Ντόνιλον, ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα ασφαλείας έχει προτείνει εκτός από τους 30.000 να αποχωρήσουν άλλοι 10.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του έτους.Ο Άλεν πάντως είπε επανέλαβε ότι θα υποβάλλει στο τέλος του έτους στον Λευκό Οίκο τις προτάσεις του για τον αριθμό των δυνάμεων που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να παραμείνουν στο Αφγανιστάν το 2013 και το 2014.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook