Σε  «εξαιρετικά θερμό κλίμα» πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου η συνάντηση με τους Γερμανούς συναδέλφους της στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Όπως τόνισε μετά την ομιλία της στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης. Έγινε, όμως, από όλους κατανοητό και συμφωνήθηκε ότι δεν αρκεί μόνο το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά χρειάζεται και αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Συμφωνήσαμε, ακόμη, πρόσθεσε με νόημα η υπουργός, «ότι είναι καλύτερα να συνομιλούμε μεταξύ μας παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλον».

Απαντώντας στην αγωνία του Βερολίνου για την επόμενη ημέρα των εκλογών η υπουργός τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και αυτό πιστεύω θα αποτυπωθεί στις εκλογές».

Πιο συγκεκριμένα η υπουργός ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι «η αγωνία αυτή εκφράστηκε για το αν η επομένη των εκλογών στην Ελλάδα θα βρει μια χώρα που το πολιτικό της σύστημα θα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Η απάντηση που έδωσα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και αυτό πιστεύω θα αποτυπωθεί στις εκλογές».

Οι δηλώσεις της υπουργού

Ειδικότερα μετά την ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι: «στην Ελλάδα αρχίζει να δημιουργείται κλίμα σταθεροποίησης μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ για τη ρευστότητα στην αγορά, αλλά και ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που προχωρούν.»

» Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης Υπουργοί επισκέπτονται τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και παρουσιάζουν λεπτομερώς τί έχει κάνει η χώρα μας μέχρι σήμερα, ποια είναι τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και ποιες είναι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τί έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.»

» Η συνάντηση με τους Γερμανούς συναδέλφους έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Στη συζήτηση συμμετείχαν όλα τα κόμματα με θετική στάση, κατανόηση και εκτίμηση των προσπαθειών του ελληνικού λαού. Επίσης, εξέφρασαν ανησυχία για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι επενδύσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.»

» Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης. Έγινε, όμως, από όλους κατανοητό και συμφωνήθηκε ότι δεν αρκεί μόνο το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά χρειάζεται και αναπτυξιακό πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε, ακόμη, ότι είναι καλύτερα να συνομιλούμε μεταξύ μας παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλον.»

Προώθηση γερμανικών επενδύσεων

Για τις σχέσεις των δύο χωρών στο θέμα των επενδύσεων και των προβλημάτων που υπήρξαν η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι θετικές όταν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα όλων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο χώρο των επενδύσεων.»

»Υπάρχουν 345 γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από τις οποίες οι οκτώ αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα. Είμαστε σε επαφή με την κάθε εταιρεία, ώστε να ξεπεραστούν. Έχουμε κάνει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι μόλις υπάρξει κατάθεση προτάσεων για νέες επενδύσεις να τις υποστηρίξουμε μία προς μία».

Σχετικά με την αυριανή (Παρασκευή) συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο και εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων, η κυρία Διαμαντοπούλου επισήμανε: «μας ενδιαφέρει η προσέλκυση επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς όπως πρωτογενή τομέα, ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, τουρισμό και ορυκτό πλούτο.»

»Σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αρχίσουν διαδικασίες ενημέρωσης στη Γερμανία, ώστε να έχουμε προσέλκυση επενδύσεων».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook