Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η ορεινή ποδηλασία που οργάνωσε το Σάββατο 24 Μαρτίου ο όμιλος υπεραποστάσεων Κρήτης στον ορεινό όγκο Θρυπτής καλύπτοντας μια απόσταση 57 χιλιομέτρων.

Οι ποδηλάτες που συμμετείχαν είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν ένα όμορφο ορεινό κομμάτι της ανατολικής Κρήτης σε μια κυκλική διαδρομή στον ορεινό όγκο της Θρυπτής με πλούσιες εικόνες μέσα σε μια ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης με ιδανικές συνθήκες για ορεινή ποδηλασία.

Η ορεινή ποδηλασία είναι ένα δημοφιλές άθλημα που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στην Κρήτη. Μετά τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, που για πρώτη φορά το άθλημα διεξήχθη σε βουνό, στην Πάρνηθα, όλο και περισσότεροι γίνονται λάτρεις αυτού του σπορ που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

Ο ορεινός όγκος Θρυπτής στην ανατολική Κρήτη είναι γεμάτος από χωματόδρομους που δίνουν την δυνατότητα για πλήθος εναλλακτικών διαδρομών. Το έντονο ανάγλυφο με τις υψομετρικές διαφορές, τα φαράγγια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το δάσος, την πλούσια χλωρίδα και με θέα το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες είτε για πεζοπορία, για canyoning, τζιπ σαφάρι και για ποδηλασία.

Η κυκλική διαδρομή είχε αφετηρία την πλατεία του χωριού Καβούσι. Οι ποδηλάτες ανηφόρισαν προς τον «Αζοριά» με πρώτη στάση την αρχαία ελιά του Καβουσίου. Κατευθυνόμενοι ανατολικά πέρασαν από την είσοδο του πανέμορφου φαραγγιού «Μέσωνα» και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ανατολικά στο μετόχι της «Αύγου» (470 μ. υψόμετρο).

Ο επόμενος οικισμός που συνάντησαν ήταν το μετόχι της Χρυσοπηγής, ο «Μπέμπονας» (720 μ.). Οι ποδηλάτες στη συνέχεια κατευθύνθηκαν νότια μετά την Χρυσοπηγή (390 μ.) με κατεύθυνση το μικρό και ήσυχο χωριουδάκι Λάπιθος (320 μ.), το χωριό Σταυροχώρι (310 μ.), και από εκεί ανηφόρισαν δυτικά προς το χωριό Ορεινό (620 μ.). Ο οικισμός «Θρυπτή» (850 μ.) ήταν ο επόμενος οικισμός που διέσχισαν και μέσα από το δάσος της Θρυπτής πέρασαν από τον ιερό ναό της Αγίας Άννας (600 μ.) που σκεπάζεται από πανύψηλα πεύκα με κατεύθυνση τον παραδοσιακό οικισμό Μοναστηράκι (180 μ.). Η κυκλική διαδρομή ολοκληρώθηκε με τερματισμό στο χωριό Καβούσι όπου εκεί σε ταβέρνα της πλατείας του χωριού απήλαυσαν την Καβουσανή κουζίνα.

Στην ποδηλασία που ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα με πολλές ενδιάμεσες στάσεις, συμμετείχαν έμπειροι ποδηλάτες από την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Μόχλος, τον Άγιο Νικόλαο, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τον Πειραιά!

Τις εντυπώσεις έκλεψε με τη συμμετοχή του, ο δεκατετράχρονος Δημήτρης Παπαδάκης από το Μόχλος Σητείας. Κάλυψε όλη αυτή την διαδρομή δίπλα στον πατέρα του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η διαδρομή είχε πολλές εναλλακτικές εικόνες με πιο εντυπωσιακές το πέρασμα μέσα από το δάσος της θρυπτής και η διαδρομή της αρχαίας ελιάς.

Το μέλος του ομίλου υπεραποστάσεων Κρήτης κ. Νίκος Φερετζάκης από την Ιεράπετρα, μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής δήλωσε: “Για μια ακόμα φορά οι φίλοι του ποδηλάτου και του βουνού απόλαυσαν μια απίστευτη διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς μέσα στα Λασιθιώτικα τοπία όπου θάλασσα – βουνά – Λαγκάδια γίνονται ένα. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής και της ικανοποίησης θα προσπαθήσουμε να την επαναλάβουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα με μερικές παραλλαγές”.

Ο υπεύθυνος αγώνων κ. Γιάννης Παντατοσάκης ευχαρίστησε όλους τους φίλους ποδηλάτες για την συμμετοχή τους και απένειμε Αναμνηστικό Δίπλωμα στον καθένα.

«Η ποδηλατική περιήγηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο ραντεβού μας στο όμορφο Καβούσι είναι στις 10 Ιουνίου 2012 με την συνδιοργάνωση των πρώτων αθλητικών εκδηλώσεων με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ημιμαραθώνιο δρόμο 21,2 χλμ, πεζοπορία, ποδηλόβολτα, δρόμο της αρχαίας ελιάς για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και δρόμο 400 μέτρων για παιδιά Δημοτικού».