Πραγματικότητα και στην Ελλάδα είναι πλέον οι λεγόμενες «ανέπαφες» συναλλαγές. Πρόκειται για συναλλαγές με τη χρήση μεν πιστωτικής κάρτας, χωρίς όμως αυτή να «περνά» από κάποιο μηχάνημα. Αρκεί αυτή να έρθει κοντά σε έναν ειδικό «αναγνώστη», όπως για παράδειγμα λειτουργούν οι κάρτες ασφαλείας σε πολλές επιχειρήσεις.

Με άλλα λόγια, είναι συναλλαγές εύκολες και γρήγορες, χωρίς κωδικούς, ρέστα και µετρητά, οι οποίες επιτρέπουν την εύκολη και άµεση πρόσβαση σε µέσα µαζικής µεταφοράς, κινηµατογράφους και µικροαγορές στο λεπτό. Οι ανέπαφες συναλλαγές, και η γενικότερη λογική του ηλεκτρονικού πορτοφολιού –που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έκανα το ντεμπούτο τους στην Ελλάδα από την Alpha Bank έχουν ήδη δοκιµαστεί πιλοτικά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και αναµένεται να κάνει το επίσηµο ντεµπούτο του στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Στη χώρα μας, η νέα τεχνολογία επιτρέπει την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών, αξίας έως 20 ευρώ, χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης ή την πληκτρολόγηση του Προσωπικού Μυστικού Αριθμού (ΡΙΝ). Δηλαδή, το μόνο που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής είναι να κρατήσει την κάρτα του, πιστωτική ή χρεωστική, μπροστά από το τερματικό για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αυτή τη στιγμή, οι ανέπαφες συναλλαγές βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο στην Ελλάδα, καθώς στο πρόγραμμα συμμετέχει κυρίως το προσωπικό της Alpha Bank. Σύμφωνα όμως με την τράπεζα, σύντομα θα τη δούμε να επεκτείνεται, καθώς η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του Μετρό, σε πάρκιν, κινηματογράφους, θέατρα, μικρά καφέ, fast foods και γενικά, οπουδήποτε οι συναλλαγές είναι μικρής αξίας και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση έχει μεγάλη σημασία.

Και σε κινητά

Πέρα όμως από τις «παραδοσιακές» πιστωτικές κάρτες, η λογική του ηλεκτρονικού πορτοφολιού επεκτείνεται και στην κινητή τηλεφωνία, μια και μια σειρά από εταιρείες κατασκευής συσκευών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, τόσο η Visa όσο και η Mastercard συνεργάζονται µε τις µεγαλύτερες τράπεζες παγκοσµίως, προκειµένου να προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Πώς λειτουργεί

Βασικό τεχνολογικό υπόβαθρο για να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι οι εµπλεκόµενες συσκευές να υποστηρίζουν την τεχνολογία, η οποία φέρει την ονοµασία NFC (Near Field Communications – Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου). H συγκεκριµένη τεχνολογία είναι ουσιαστικά το «διαβατήριο» που επιτρέπει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως µέσου ασφαλών συναλλαγών και πληρωµής λογαριασµών, µετατρέποντάς το ουσιαστικά σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Η τεχνολογία αυτή «παντρεύεται» µε την κάρτα SIM του κινητού τηλεφώνου και συνδέεται είτε µε τον τραπεζικό λογαριασµό του χρήστη είτε µε την πιστωτική του κάρτα είτε µε ειδική, για τον σκοπό αυτό, προπληρωµένη κάρτα.

Το επόµενο βήµα είναι ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου να φέρει τη συσκευή του σε πολύ κοντινή απόσταση µε τον αναγνώστη (reader) που συνδέεται µε το τερµατικό λιανικής πώλησης. Από εκεί και πέρα η συναλλαγή µπορεί να γίνει πληκτρολογώντας τον απαραίτητο κωδικό PIN ή σε άλλες περιπτώσεις ακόµη και µε την απλή επαφή των δύο συσκευών.

Το τεστ του 2012
Μπορεί η τεχνολογία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού να έχει δοκιµαστεί πιλοτικά σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια, το πρώτο όµως τεστ σε µαζική κλίµακα αναµένεται να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Ηδη έχουν αρχίσει οι προετοιµασίες, προκειµένου να εγκατασταθούν χιλιάδες µηχανήµατα τα οποία θα επιτρέπουν τις «ανέπαφες» συναλλαγές.

Ζητήµατα ασφαλείας

Ενα βασικό θέµα που αντιµετωπίζουν πάντως όσοι υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι το πώς θα εγγυηθούν την ασφάλεια των συναλλαγών.

Και εδώ υπάρχουν δύο βασικά θέµατα: το πρώτο έχει να κάνει µε την ασύρµατη µεταφορά των δεδοµένων, ανάµεσα στη συσκευή που λειτουργεί ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι και τον κίνδυνο υποκλοπής ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων. Προκειµένου να αντιµετωπίσουν το ενδεχόµενο αυτό, οι εταιρείες ποντάρουν στην κωδικοποίηση των δεδοµένων αλλά και στο γεγονός ότι η εµβέλεια µετάδοσής τους είναι πολύ µικρή, άρα είναι αρκετά δύσκολο να γίνει η παρεµβολή.

Το δεύτερο έχει να κάνει µε το ενδεχόµενο κλοπής του ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Για να αντιµετωπίσουν τις συνέπειες, οι εταιρείες – σε συνεργασία µε τις τράπεζες – σχεδιάζουν είτε να βάλουν ένα µάξιµουµ ποσό συναλλαγών ανά ηµέρα (π.χ. 20 ευρώ) ή να συνδέσουν το ηλεκτρονικό πορτοφόλι µε κάποια προπληρωµένη κάρτα (στα πρότυπα των καρτών που χρησιµοποιούνται για ιντερνετικές συναλλαγές), ώστε ο κάτοχός του να το «φορτώνει» µόνο µε το ποσό που θέλει. Ετσι, όπως αναφέρουν, η απώλεια δεν θα είναι µεγαλύτερη από το να χάνει κανείς το πορτοφόλι µε τα ψιλά του.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook