Σύμφωνο συνεργασίας με την Ελβετία σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας υπέγραψε την Δευτέρα, στη Βέρνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός συναντήθηκε με την Ελβετή ομόλογό του Ντορίς Λεατάρ, με την οποία υπέγραψαν το σύμφωνο, ενώ, ακόμα, επισκέφθηκε μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών.

Στόχος της επίσκεψης και της υπογραφής του συμφώνου είναι, όπως δημοσιεύει το in.gr, να προωθηθεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υλοποίηση επενδύσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελβετία είναι μια χώρα που σήμερα αλλάζει επίσης την ενεργειακή της πολιτική, επιχειρεί την προώθησης της εξοικονόμησης, αλλά και την εισαγωγή καθαρής από άνθρακα ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.»

«Σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε, «υπάρχει ευρύ πεδίο ανάπτυξης συνεργασιών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.»

«Με την υπουργό εστιάσαμε ειδικότερα στην Ελληνικό Πρόγραμμα \”Ήλιος\” για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ελβετική πλευρά για την υλοποίησή του. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του Νοτίου Διαδρόμου, αλλά και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μας.»

«Τέλος», συμπλήρωσε, «με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες έχουμε αναπτύξει και υλοποιούμε ευρείας κλίμακας προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία και στον τομέα αυτό.»

* Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί στη Φινλανδία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, την υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Σοδιαλδημοκρατικού Κόμματος και τον υπουργό επί Οικονομικών Θεμάτων με αρμοδιότητα την Ενέργεια.

Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Μείζονα Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όπου θα αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Η επίσκεψη στην Φιλανδία πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ενημέρωσης επιλεγμένων κρατών της ΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, την οποία συντονίζει το γραφείο του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook