Για το μείζον θέμα που απασχολεί την πόλη του Ηρακλείου ,την πορεία εκτέλεσης των έργων στο Αρχαιολογικό Μουσείο ενημέρωσε σήμερα το Δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης ενώ παράλληλα πρότεινε να δοθεί το όνομά της Χρυσούλας Τζομπανάκη σε μια οδό της πόλης και να επανεκδοθεί το βιβλίο της ¨ Το Ηράκλειο και τα Τείχη του¨ (έχει σταλεί ήδη η εισήγηση στα ΜΜΕ)

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος είπε ότι έχει ήδη γίνει διαγωνισμός και υπάρχουν ανάδοχοι και για τα δύο έργα ολοκλήρωσης..

Το πρώτο αφορά την εκτέλεση διαφόρων εργασιών με προϋπολογισμό περίπου 1.400.000€ που δημοπρατείται
από την Δ/νση εκτέλεσης έργων του Υπουργείου Πολιτισμού .
Και το δεύτερο την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού περίπου 4.800.000€ από την τοπική υπηρεσία του Αρχαιολογικού Μουσείου
Οι ανάδοχοι των έργων θα εγκατασταθούν στο χώρο μετά το Πάσχα.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τον πρώτο όροφο όπου θα τοποθετηθούν εκθέματα ελληνορωμαϊκά και τοιχογραφίες και θα συνεχιστούν στο ισόγειο το οποίο θα έχει δώδεκα αίθουσες με μινωικά ευρήματα. Το σύνολο των εκθεμάτων είναι περίπου 8.500.
Εκτίμηση είναι ότι το καλοκαίρι του 2012 θα λειτουργεί μέρος του μουσείου και το καλοκαίρι του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου

Το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης τα εξής σημαντικά έργα.

1) Τη διαμόρφωση και η ανάπλαση έπειτα από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό των οδών Μπαντουβά και Ιερωνυμάκη στις Πατέλες.
Το έργο προϋπολογισμού 2.585.000 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού, κατασκευή οδηγού τυφλών στα πεζοδρόμια, κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού ,κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης ,άρδευσης και αποχέτευσης όμβριων ,τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού καθώς και φυτεύσεις.

2) Η μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας του Ατσαλένιου σε μια έκταση 2.441,26 τ.μ ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ως χώρος κοινωνικής επαφής και αναψυχής.
Η μελέτη προτείνει την διαμόρφωση της πλατείας με νέα υλικά επίστρωσης και νέο αστικό εξοπλισμό καθώς και δημιουργία παιδικής χαράς στην Ανατολική πλευρά.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 383.859 ευρώ.(συνημμένα εικόνες για το πως θα διαμορφωθεί η πλατεία).

3) Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ακόμη την υποβολή της πρότασης για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ανάπλασης των βασικών οδών πρόσβασης και του περιβάλλοντα χώρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού κέντρου Ηρακλείου που περιλαμβάνει και την οδό Πλαστήρα. Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος <<Ηράκλειο κάθε βήμα…Ένα ταξίδι στην Ιστορία >> το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ με προϋπολογισμό 5.415.000 ευρώ.

4) Την Αδελφοποίηση της Βικελαίας Δημοτικής βιβλιοθήκης με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας καθώς και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του συλλόγου <<Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης >> Ν. Ηρακλείου για τη δημιουργία εθελοντικού κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου .Τέλος την τροποποίηση του προϋπολογισμού και ένταξη μελέτης για την συναρμογή τμημάτων της Λ. Ικάρου και διαμόρφωση των κυκλικών της κόμβων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook