Σχεδόν ομόφωνα υπερψήφισε σήμερα η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Παπανικολάου για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Η έκθεση του εισηγητή και αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Κομισιόν κ. Παπανικολάου έλαβε στην αρμόδια Επιτροπή 51 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος Σένγκεν διασφαλίζει σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν και ταυτόχρονα προστατεύει τα δικαιώματά τους. Η παρούσα έκθεση εμπλουτίζει τους κανόνες και τη λειτουργία που διέπουν τη συμφωνία Σένγκεν σύμφωνα με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια των ετών εφαρμογής του κώδικα Σένγκεν, καθώς και την επικαιροποιεί με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Kύρια σημεία

Κύρια σημεία της πρότασης αποτελούν η ενδυνάμωση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν, η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ τους, ιδίως προς εκείνα τα κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστευτικών ροών, καθώς και η σαφής διατύπωση και πρόβλεψη των πολιτικών για τη διέλευση, παραμονή και αναχώρηση από τον χώρο Σένγκεν πολιτών τρίτων κρατών.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι στην αναθεώρηση του κώδικα Σένγκεν υπεισέρχονται μεταξύ άλλων και προβλέψεις, ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, όπως η διενέργεια ελέγχων κατά τη διάρκεια της διέλευσης σκάφους εντός των χωρικών υδάτων του οικείου κράτους μέλους και η συμπερίληψη της αναφοράς στο Δίκαιο της θάλασσας και της υποχρέωσης των τρίτων κρατών που γειτνιάζουν με κράτος μέλος να σέβονται τα οριζόμενα από αυτό.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνουμε καθημερινά μάχες για καίρια ζητήματα όπως η αποτελεσματικότερη πολιτική κατά της λαθρομετανάστευσης. Μια τέτοια μάχη κερδίσαμε σήμερα. Η υπερψήφιση - σε πρώτο στάδιο - της πρότασης που κατέθεσα, δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι βούληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο χώρος Σένγκεν, όχι μόνο να συνεχίζει να υπάρχει αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω. Παράλληλα, προσφέρει στην Ελλάδα πολύτιμα πολιτικά και ουσιαστικά εργαλεία τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας και ιδίως των πολιτών της που υποφέρουν καθημερινά από το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, την αύξηση της εγκληματικότητας και της γκετοποίησης των άλλοτε γραφικών γειτονιών πολλών πόλεων ελληνικών αλλά ιδίως του κέντρου της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.


protothema.gr