Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα» για να ελέγξει τη διαρροή φυσικού αερίου από μια εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Αμπερντίν της Σκωτίας.

Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, συνιστά «το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπράιαν Ο'Νιλ.

Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κάλεσε ειδικούς από τη Γαλλία για να περιορίσουν τη διαρροή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή. Ένας από τους εκπροσώπους της ωστόσο εκτίμησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν έως και έξι μήνες μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στην ανακοίνωσή της, αργά σήμερα το απόγευμα, η Total παραδέχτηκε ότι η διαρροή συνεχίζεται.

Η πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Η μετοχή έκλεισε στα 38,56 ευρώ, με απώλειες -5,96%.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γύρω από την εξέδρα έχει δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας, σε πλάτος 2 μιλίων (3,7 χιλιόμετρα) ενώ έχουν απαγορευτεί επίσης οι πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων. «Η ζώνη αποκλεισμού επιτρέπει στις ομάδες που ερευνούν τη διαρροή να εργάζονται με ασφάλεια», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Λόγω της διαρροής στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα νέφος αερίου το οποίο είναι δυνητικά εκρηκτικό και τοξικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Total, 23 τόνοι αερίου είχαν διαρρεύσει μέσα σε 48 ώρες.

Όταν ξεκίνησε η διαρροή, την Κυριακή, αρχικά διέφυγε υγρό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη θάλασσα ένα λεπτό στρώμα υδρογονανθράκων πλάτους περίπου 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πρόκειται για συμπυκνωμένο αέριο που θα εξατμιστεί από την επιφάνεια του νερού. Ένα αεροσκάφος που μπορεί να ρίξει παράγοντες διασποράς στο στρώμα αυτό είναι έτοιμο να παρέμβει όμως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια τέτοια παρέμβαση, πρόσθεσε.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή. Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία χρόνια ήταν το 1988, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα Piper Alpha της Occidental Petroleum με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 167 άνθρωποι.