Το τείχος προστασίας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα βρεθούν μεθαύριο Παρασκευή στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Του Ecofin θα προηγηθεί συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη μόχλευση των πόρων του EFSF. Βάρος θα δοθεί στις εξελίξεις σε Ισπανία ενώ ενημέρωση θα υπάρξει και για την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του Ecofin θα βρεθεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τη ΕΕ, οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θέματα σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της ζώνης του ευρώ και την ΕΕ στο σύνολό της. Ακόμη, θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις της Ε.Ε. εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

Παράλληλα, με το Ecofin στη Κοπεγχάγη θα συγκληθούν και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών , αλλά και ζητήματα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη θα καταλήξει στην Κοπεγχάγη σε συμφωνία για την ενίσχυση του τείχους προστασίας απέναντι στην κρίση χρέους, εξέφρασε σήμερα Τετάρτη από τη Σεούλ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο Βαν Ρομπάι ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ στη Σεούλ.  Από τη Σεούλ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε «απολύτως βέβαιος» ότι η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση.

Σημειώνεται πως η ενίσχυση του οικονομικού τείχους προστασίας της Ευρωζώνης είναι ένας όρος που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στους Ευρωπαίους.

 

in.gr