Σε αναζήτηση οριστικής λύσης για το θέμα των «κουρεμένων»  αποθεματικών νοσοκομείων του ΕΣΥ βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας προωθεί ρύθμιση για την επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς των νοσοκομείων.

Αναζητείται ωστόσο η φόρμουλα ώστε να εξαιρεθούν μόνο οι καταθέσεις των νοσοκομείων για λόγους που σχετίζονται με τον ευαίσθητο τομέα της υγείας και να αποφευχθεί «τσουνάμι» ανάλογων αξιώσεων από εκατοντάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που είχαν καταθέσει τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα αποθεματικά των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ανέρχονται σε  περίπου 550 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 100 εκατ. ευρώ ήταν κατατεθειμένα στο κοινό κεφάλαιο όπου τηρούνται τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των ΝΠΔΔ τη διαχείριση των οποίων έχει εκ του νόμου η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πλευρά τους, οι διοικητές των επίμαχων νοσοκομείων υποστηρίζουν πως διατηρούσαν έντοκους απλούς λογαριασμούς μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν τις πληρωμές του προσωπικού τους και κάλυπταν τρέχουσες ανάγκες των ιδρυμάτων. Επίσης, εκτιμούν ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις τους ξεπερνά  το 50%.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει ότι εκτός από την εμπλοκή που προκαλεί το «κούρεμα» των ποσών στη λειτουργία των νοσοκομείων, μείζον θέμα αποτελεί και το ότι στις   «κουρεμένες» καταθέσεις περιλαμβάνονται ανταποδοτικοί λογαριασμοί εφάπαξ  συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων. «Τα  εφάπαξ των δικαιούχων παρότι αυτοί  πλήρωσαν εισφορές σε όλο τον εργασιακό τους βίο, βρίσκονται τώρα στον αέρα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας  απαντήσεις για την  απομείωση των αποθεματικών από το «κούρεμα» που υπέστησαν.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε να επενδύσει το 2012 τα διαθέσιμα των νοσοκομείων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ενδεικτικό της ζημιάς, είναι ότι το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων του νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι»  από 1.881.411 ευρώ, μειώθηκε σε 575.347 ευρώ» αναφέρεται στην ερώτηση.

Ο κ. Τσίπρας ζητεί να διερευνηθεί η υπόθεση, επικαλούμενος τον νόμο 2469/14.3.1997 (ΦΕΚ 38/Α\’) καθώς αυτός  προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, με την προϋπόθεση ότι  «θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook