Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών Delek και Noble Energy, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, είχε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων πόρων Ούζι Λαντάου, υπέγραψε εξάλλου συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Δεν υπεγράφη σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, τριμερής συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ως αιτία της αναβολής το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου που συμμετείχε στο συνέδριο ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Το Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου

Το Ισραήλ εξετάζει όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή φυσικού αερίου, αλλά η διοχέτευσή του προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή και μελετάται η εξαγωγή του μέσω Ελλάδας, επισήμανε την Τετάρτη σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ούζι Λάνταου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νεόκλης Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για την κατασκευή των υποδομών προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι τα αποτελέσματα της κυπριακής πολιτικής στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων έρχονται μετά από συστηματική εργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων.

Ο κ. Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις» είπε ο Ισραηλινός υπουργός και προσέθεσε ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.

Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, κάτι, που, όπως είπε, θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

«Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλων χωρών, θα μπορέσει να παράσχει μια άγκυρα σταθερότητας», είπε.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου ανέφερε ότι μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο 12, αναμένονται πολύ καλές προοπτικές στις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα στο πλαίσιο του νέου γύρου παραχωρήσεων για τον οποίο αναμένονται προσφορές στις 11 Μαΐου, για τον οποίο διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία των τριων χωρών στη δημιουργία υποδομών και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η συγκυρία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς η στρατηγική συζήτηση γίνεται με νέα δεδομένα.

«Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας».

Η ΔΕΠΑ, πρόσθεσε, έχει κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας - Κύπρου προκειμένου να εξετασθεί το κόστος σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Επανέλαβε ότι στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και να μπουν γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) για τις οποίες αναμένονται προσφορές τον Ιούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του καθηγητή Α. Ζελιλίδη και του στελέχους της ΝΔ Β. Κικίλια για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα στον κατάλληλο χρόνο.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κάνουμε πολιτική φουτ-μπωλ με ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για τη χώρα» και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα.

(in.gr)