Με την θετική γνώμη των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκρίθηκε την Τετάρτη επί της αρχής και επί των άρθρων από τις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται την Παρασκευή σε δεύτερη ανάγνωση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και από την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια ως επείγον.

ΚΑτά τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το θέμα της δημοσίευσης ισολογισμών. Ο Κ.Χατζηδάκης της ΝΔ εισηγήθηκε να δοθεί παράταση ενός έτους στο σημερινό καθεστώς πλήρους διαφάνειας στη δημοσίευση ισολογισμών και επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης βλέπουν να απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς ζήτησαν να μην αρθεί καν η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο.

Η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι μπορεί να συζητηθεί το θέμα της αναστολής εφαρμογής της διάταξης έως το τέλος του χρόνου, λέγοντας όμως πως «από το 2012 και πέρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μιλούμε για δημοσιεύσεις».

Όσον αφορά το σύνολο του νομοσχεδίου, η Άν.Διαμαντοπούλου ανέφερε, για να δείξει την αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης του νομοθετήματος η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι πέραν των υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων η κατάσταση στην χώρα και η πυκνότητα των γεγονότων «δεν επιτρέπουν ούτε μία μέρα καθυστέρησης».

Αναφέρθηκε ειδικά στις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων, την εποπτεία των βιομηχανικών προϊόντων, την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, την λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την εξομοίωση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων της Αττικής με εκείνες της υπόλοιπης Ελλάδας, για να τονίσει «πως πολλά πράγματα έχει σημασία να νομοθετούνται σήμερα όχι αύριο».

«Δεν είναι δυνατόν να ακολουθείται η λογική \”άστα όλα γι αργότερα\”, ούτε να κινείται η χώρα στη λογική της προεκλογικής περιόδου» είπε κι εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Τοποθετούμενος επί των άρθρων του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως πολλές διατάξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει κριτική για κωλυσιεργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και για αγκυλώσεις της να υιοθετήσει όταν έπρεπε τις αναπτυξιακές προτάσεις της ΝΔ.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι εισάγονται αιφνίδια φορολογικές διατάξεις, λόγος που ανάγκασε τη ΝΔ να αποχωρήσει από τον διάλογο και τον υπουργό να αποσύρει τη ρύθμιση για την φορολόγηση των νομιμοποιηθέντων αυθαιρέτων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook