Αφύλακτα είναι τα σύνορα της Ελλάδας από το νότο, δηλαδή στην περιοχή νότια της Κρήτης όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης !

Όπως λέει ο κ. Μ. Δαφέρμος στην «Πατρίδα» κανένα πλωτό επιχειρησιακό μέσο του Λιμενικού Σώματος στα νότια του νησιού για τον εντοπισμό και την αποτροπή της εισόδου λαθρομεταναστών δεν περιπολεί στα θαλάσσια μας ύδατα . Όλα είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών εδώ κι αρκετό καιρό, παρά το ότι θα μπορούσαν να επισκευαστούν μέσα σε λίγες μονάχα ημέρες.

Ακινητοποιημένα σκάφη

Το περιπολικό σκάφος μήκους 18 μέτρων που βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη είναι ακινητοποιημένο καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μπαταρίες του.

Επίσης, το σκάφος της Ιεράπετρας (περιπολικό- καταδιωκτικό)  είναι σε αχρηστεία εδώ και ενάμιση μήνα παρόλου που όπως λέει ο κ. Δαφέρμος. «Κι αυτό επισκευάζεται άμεσα, εάν έρθει συνεργείο από τον Πειραιά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης.

«Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι ζημιές αυτές μπορούν να επισκευαστούν άμεσα. Χρειάζεται απλώς ένα κονδύλιο των 200 ευρώ για οδοιπορικά προκειμένου να έρθουν οι συνάδελφοι από τον Πειραιά για να τα επισκευάσουν. Εμείς σαν Ένωση καταγγέλλουμε την πολιτεία ότι έχει αφήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο τη νότια Κρήτη και κατ’ επέκταση τα νότια σύνορα της χώρας χωρίς πλωτά επιχειρησιακά μέσα. Απορούμε πώς θα γίνει ακτοφυλακή χωρίς επιχειρησιακά μέσα, χωρίς προσωπικό και χωρίς οικονομικά κίνητρα».

Σε πληρη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Τα μόνα σκάφη που βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι το καταδιωκτικό – περιπολικό σκάφος στην Παλαιόχωρα των Χανίων, το καταδιωκτικό – περιπολικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, το ναυαγοσωστικό του Αγίου Νικολάου και το σκάφος των Χανίων.

Τέλος σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πατρίς"  το τελευταίο δίμηνο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης στα καύσιμα έχει διαταχθεί  οι περιπολίες που γίνονται κάθε βδομάδα να διαρκούν συνολικά 4ώρες.