Αυθαίρετα και χωρίς συννενόηση με τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, η – υπο σύσταση – εταιρεία «Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.» υπέβαλλε αίτηση στην ΡΑΕ ζητώντας να εγκαταστήσει φωτοβολταικό πάρκο σε περιοχές ιδιοκτησίας του Δήμου.

Αυτό προκύπτει από επιστολή του Δημάρχου κ.Ρούσσου Κυπριωτάκη προς την εταιρεία, την Περιφέρεια και την ΡΑΕ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Flashnews.gr (δείτε εδω) στο οποίο είχαμε επισημάνει ότι η εν λόγω εταιρεία που θα συσταθεί κυρίως από την «Παγκρήτια Συνεταιριστική τράπεζα» και την Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσε αιτήσεις στην ΡΑΕ για τοποθέτηση φωτοβολταικών πάρκων σε δεκάδες περιοχές ,χωρίς συνεννόηση με τους δήμους ή τις τοπικές κοινωνίες.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων αφού αναφέρεται στον σχετικό «χάρτη» της ΡΑΕ, τον οποίο δημοσίευσε το Flashnews.gr, και ειδικά σε ότι αφορά στο αίτημα της εταιρείας για φωτοβολταικό πάρκο «σε περιοχή του Δήμου μας και συγκεκριμένα στην γειτνιάζουσα περιοχή της Μονής Αγίου Νικήτα της Τοπικής Κοινότητας Αχεντριά», επισημαίνει και τα εξής :

«Όπως ίσως γνωρίζετε, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αυτής είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση του Δήμου που να σας δίνει το δικαίωμα να προτείνετε στην συγκεκριμένη περιοχή ή οποιαδήποτε άλλη, ιδιοκτησίας του Δήμου, “αξιοποίηση”.

\"\"

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Παγκρήτιας Τράπεζας μεταξύ εμού, του Προέδρου και Αντιπροέδρου και του κου. Σταύρου Καμπέλη, ζητήθηκε να υποδειχτούν οι χώροι προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητά τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 34/2012 απόφασή του, σας κοινοποίησε την βούλησή του να συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας Εταιρίας Λαϊκής Βάσης.

Σε ότι αφορά την διάθεση ή μη δημοτικού χώρου κάνει σαφέστατο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μετά από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:

α) επικαιροποίηση διαχειριστικού σχεδίου του ορεινού όγκου των Αστερουσίων (περιοχή NATURA),
β) Χωροταξικό σχέδιο για ΑΠΕ που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης,
γ) να μην αντιστρατεύεται το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου στη συγκεκριμένη περιοχή και σαφέστατα τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία για παραχώρηση κατά οποιοδήποτε τρόπο (ενοικίαση, κ.λ.π),

Κρίνω σκόπιμο να σας υπενθυμίσω, το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής του Περιφερειάρχη Κρήτης, κου. Αρναουτάκη, όπου ενδεικτικά αναφέρει για προσπάθεια βέλτιστης χωροθέτησης εγκαταστάσεων καθώς και προσπάθεια διερεύνησης από κοινού διαθέσιμων δημοτικών εκτάσεων.

Σας δηλώνουμε ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζουμε κάθε επιχειρούμενη επένδυση και κυρίως τις Α.Π.Ε.

Βασική επιδίωξή μας είναι η στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων που σέβονται το περιβάλλον και καλλιεργούν κλίμα συνεννόησης με την Τοπική Κοινωνία, δημιουργώντας ουσιαστικό όφελος για τους Δημότες μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ να εξαιρέσετε την περιοχή που είναι στα όρια του Δήμου μας, από τον σχεδιασμό της εταιρίας σας και να προβείτε στην επιβαλλόμενη διαδικασία ανάκλησης στην Ρ.Α.Ε.

Η τήρηση διαδικασιών που επιβάλλεται να έχουν τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως ο ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία, δεν μπορούν να παρακαμφθούν από καμία fast track διαδικασία.

Ο βασικός λόγος που αποφασίσαμε την συμμετοχή και την στήριξή μας στο σχήμα της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης είναι η πίστη στην συμμετοχική διαδικασία σε όλα της τα επίπεδα. Αυτό σηματοδοτεί εξάλλου την διαφορά με άλλους ιδιώτες “επενδυτές”. Αν δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, τότε αναιρείται αυτομάτως και η απόφαση συμμετοχής μας.»

Να πάρει θέση η ΠΕΔ Κρήτης

Παράλληλα ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων με επιστολή του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (δείτε εδώ) ζητά την παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης προκειμένου να ξεκαθαριστεί το όλο θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης για την στάση των Δήμων.

Μάλιστα επισημαίνει τον κίνδυνο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των δήμων και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς.

Κρίσιμα ερωτήματα

\"\"

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Flashnews.gr και όπως αποδυκνείεται από την περίπτωση του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, από τις έως τώρα ενέργειες της «Παγκρήτια Ανανεώσιμες ΑΕ» προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

– Η εν λόγω εταιρεία υπάρχει;

– Έχει συσταθεί;

– Υπάρχουν μέτοχοι και ΔΣ;

Ποιός και με ποιον τρόπο υποβάλλει αιτήσεις στην ΡΑΕ δεσμεύοντας χιλιάδες στρέμματα για φωτοβολταικά πάρκα, χωρίς να έχει τις εγκρίσεις του ΔΣ ή των μετόχων της;

– Αρχικά είχε ανακοινωθεί οτι η Εταιρία θα είναι λαϊκής βάσης. Υπήρξε κάποια ενημέρωση τουλάχιστον των Δήμων πριν κατατεθεί η αίτηση στην ΡΑΕ;

Σε ότι αφορά ειδικά στο τελευταίο ερώτημα, η περίπτωση του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, δίνει δυστυχώς  την απάντηση.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook