Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Δυτικής Κρήτης η αναστολή λειτουργίας της μονάδας ενδιάμεσης νοσηλείας νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Σήμερα τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου , όσο και η διευθύντρια της μονάδας αναφέρθηκαν αναλυτικά στους λόγους αλλά και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη, για την ασφάλεια των 3.000 περίπου νεογέννητων , κάθε χρόνο, σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ όπως τόνισαν μοναδική λύση είναι η λειτουργία κανονικής Μονάδας νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων.

\”Δυστυχώς απο σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι ως νοσοκομείο να αναστείλουμε την λειτουργία της ενδιάμεσης μονάδας νεογνών…\”

Με την φράση αυτή ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο διοικητής του Νοσοκομείου κ.Χαράλαμπος Δουλγεράκης, ενώ ο διευθύντρια της μονάδας κα Ελένη Απαζίδου όταν ρωτήθηκε για το τι έχει να πει στους υποψήφιους γονείς, εμφανώς συγκινημένη,με δάκρυα στα μάτια, απάντησε :

\”Το μόνο που έχω να πω είναι ότι προσπάθησα\”.

Η αναστολή της μονάδας ήταν αναπόφευκτη καθώς μετά την παραίτηση δυο γιατρών για προσωπικούς λόγους και την άδεια κύησης μιας ακόμη, η μόνη που απέμεινε ήταν η διευθύντρια της μονάδας.

Όπως είπε ο κ.Δουλγεράκης στόχος είναι να προκηρυχτούν οι θέσεις , τέσσερεις συνολικά, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η μονάδα , αν και υπάρχει γενική απροθυμία γιατρών να εργαστούν στο νοσοκομείο Χανίων.

\”Ελπίζω να υπάρξουν υποψήφιοι που θα καταλάβουν αυτές τις θέσεις γιατί στις προκηρυγμένες θέσεις του νοσοκομείου μας δεν εμφανίζονται υποψήφιοι…\” είπε ο κ.Δουλγεράκης.

Την εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και στο γιατί παραιτήθηκαν οι δύο γιατροί – νεογνολόγοι, δίνουν οι συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στην μονάδα καθώς σύμφωνα με την κα Απαζίδου \”οι συνθήκες που δουλεύουμε εδώ είναι εξουθενωτικές γιατί δεν έχουμε μόνο το έργο της μονάδας αλλά και το έργο των διακομιδών οι οποίες είναι πολλές.

Στην Δυτική Κρήτη έχουμε 3.000 τοκετούς κάθε χρόνο. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης , το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έχει μονάδα νεογνών 20 θέσεων διαχειρίζεται 3.000 – 4.000 τοκετούς ετησίως.\”
Όπως διευκρινίζει ο κ. Δουλγεράκης \”η διακομιδή για την μονάδα είναι μια πάρα πολύ σκληρή υπόθεση που ξεπερνά και τα βιολογικά όρια των γιατρών. Διακομιδή σημαίνει ότι το νεογνό το οποίο έχει ανάγκη σταθεροποιείται στο νοσοκομείο , χρειάζεται κάποια ώρα και έντονες προσπάθειες, χρειάζονται δύο ώρες για να μετακινηθεί στο Ηράκλειο, κάποια ώρα για να γίνει η παράδοση και άλλες δύο ώρες η επιστροφή. Ένας γιατρός που εφημερεύει και κάνει αυτή την δουλειά , που αρκετές φορές έχει τύχει να έρθει και δεύτερη διακομιδή την ίδια ημέρα, φτάνει πλέον στα όρια της εξάντλησης\”.

Για τον λόγο αυτό τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου, η μόνη λύση που υπάρχει είναι να υπάρξει στο νοσοκομείο Χανίων κανονική μονάδα νεογνών και να σταματήσουν τελείως οι διακομιδές στις μονάδες του Ηρακλείου οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι υπερκορεσμένες, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται διακομιδές σε Αθήνα ή ακόμη και στην Θεσσαλονίκη.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση του Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Μ. Φραγκιαδουλάκη στο Flashnews.gr ότι \”η μονάδα πρέπει να λειτουργήσει οπωσδήποτε. Περιμένουμε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη να εγκρίνει την πίστωση για την πρόσληψη των γιατρών που έχουν προεπιλεγεί\”.

Ερωτήσεις στην Βουλή για την μονάδα νεογνών

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πλέον σε Χανιά και Ρέθυμνο θα συζητηθεί και στην Βουλή όπου κατέθεσαν ερωτήσεις  οι Βουλευτές Χανίων  Ευαγγελία Κουρουπάκη (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Μαρκογιαννάκης (ΔΗ.ΣΥ.) , αλλά και ο πρόεδρος της \”Δημοκρατικής Αριστεράς\” κ.Φώτης Κουβέλης.

Δείτε ΕΔΩ την ερώτηση του κ.Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Δείτε ΕΔΩ την ερώτηση του κ.Φώτη Κουβέλη.

Δείτε ΕΔΩ την ερώτηση της κας Ευαγγελίας Κουρουπάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook