Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 31 Μαρτίου σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου το απόγευμα στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, συνεδρίαση 17 εκπροσώπων φορέων και ομογενειακών Ελληνοαμερικανικών οργανισμών, ομοσπονδιών και ενώσεων με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών και προσπαθειών για οικονομική αλληλεγγύη και στήριξη προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Στη συνεδρίαση που διήρκεσε δύο περίπου ώρες συμμετέσχον επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κ. Κούλα Σοφιανού.

Η συνεδρίαση είχε διαπιστωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα. Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας στη γενέτειρα και την διάθεση της Ομογένειας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει, έγινε σύντομη αναφορά σε μέχρι σήμερα σχετικές ενέργειες και συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη και συντονισμένη δράση της Αρχιεπισκοπής και των ομογενειακών οργανώσεων ώστε να μεγιστοποιηθεί η προσφορά των προσπαθειών με ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες της Αρχιεπισκοπής και το «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» το οποίο, όπως είπε, είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνης της στιγμής το ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων από συνεισφορές των ενοριών, προσφορές μέσω του διαδικτύου και απ’ ευθείας εμβασμάτων προς το Ταμείο και τόνισε ότι η προσπάθεια και συλλογή χρημάτων συνεχίζεται. Ανέφερε ακόμη ότι η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών της Αρχιεπισκοπής έχει ήδη συνεισφέρει ως πρώτη έκτακτη δόση 25 χιλιάδες δολάρια μέσω του οργανισμού IOCC (International Orthodox Christian Charities - Οργανισμός Διεθνούς Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τόνισε ότι ένα μεγάλο έργο ανακούφισης αυτών που έχουν ανάγκη γίνεται αυτή την περίοδο, από την Εκκλησία της Ελλάδος και απαρίθμησε τους διάφορους τομείς δράσεως όπως τα καθημερινά συσσίτια, την προσφορά ένδυσης και στέγης και την πρόσφατη αναγγελία για την δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων, σημειώνοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει σκοπό να κατευθύνει το κύριο μέρος της βοήθειας μέσω της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τους τομείς αυτούς.

Επίσης ανακοίνωσε προς τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία για το όλο θέμα συμπαραστάσεως με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ότι κατόπιν συνεννοήσεως μαζί του θα τον επισκεφθεί συντόμως στην Αθήνα.

Κατά την επίσκεψή του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα βοηθείας των δεινοπαθούντων, τα οποία λειτουργούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Μητροπόλεις της Ελλάδος και στις κατά τόπους ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, και θα επιδώσει στον Μακαριώτατο εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την πρώτη δόση από τα χρήματα που εξακολουθούν να συλλέγονται στο «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα βοηθείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Σεβασμιώτατος είπε ακόμη ότι ανετέθη στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας αυτής και στο εξής, οι ομογενειακοί φορείς μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτόν για τις εξελίξεις στις διάφορες προσπάθειες και το συντονισμό των ενεργειών.

Κατά την δίωρη συνεδρίαση πήραν το λόγο όλοι οι εκπρόσωποι των οργανισμών και οργανώσεων που παρευρίσκονταν και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναλάβει ή που προτίθενται να πραγματοποιήσουν. Παρουσιάστηκαν πολλές απόψεις και νέες ιδέες όχι μόνο στον άμεσο και ειδικό τομέα που αφορά στην αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, αλλά και σε σχέση με μια σειρά άλλων σχετικών θεμάτων όπως η μεταναστευτική πολιτική, η προσφορά εργασίας στην Ελλάδα και εδώ, το θέμα της βίζας για νέους επιστήμονες και η προσωρινή εργασία, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.α.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσθηκαν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς που ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, και μάλιστα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα για διανομή τροφίμων, ρουχισμού και έχουν ήδη αποστείλει χρήματα σε φιλανθρωπικούς φορείς στην Ελλάδα.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής να συγκαλέσει την κοινή συνεδρίαση των ομογενειακών φορέων τονίζοντας ότι ο κοινός προγραμματισμός, ο συντονισμός ενεργειών και η αλληλοενημέρωση είναι καθοριστικής σημασίας. Εκφράσθηκε η προθυμία όλων να συνεργαστούν με πνεύμα ενότητος και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή ως το συντονιστικό όργανο για την προσπάθεια.

(protothema.gr)