Την προώθηση διαδικασιών προκειμένου να καθιερωθεί πιστοποιητικό υγείας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, ανακοινώνουν αυτή την ώρα -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με θέμα ζητήματα που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από την υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, στο πλαίσιο Υγειονομικής Διάταξης, που αναμένεται εντός της ημέρας, προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθιερώνονται περιορισμοί στην απασχόληση ατόμων με λοιμώδη νοσήματα, υποχρεώσεις για τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων, προδιαγραφές και απαιτήσεις ώστε οι χώροι διαβίωσης των μεταναστών να πληρούν επαρκείς χώρους υγιεινής και επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση χώρων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες αν εκραγεί» τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν, ενώ ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στους μετανάστες για λοιμώδη νοσήματα. Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, υπογράμμισε ότι ενεργοποιούνται στα νοσοκομεία ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που υπάρχουν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχετική ανακοίνωση για τα νοσοκομεία που θα διαθέτουν τέτοιους χώρους αναμένονται τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια δημιουργία κέντρων κράτησης αλλοδαπών, για τα οποία αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα σχετική τροπολογία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι σε αυτά δεν θα υπάρχουν μετανάστες που νοσούν, αλλά μόνο άτομα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών διοικητικής απέλασης. Παράλληλα, ο υπουργός έδειξε κατανόηση για τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών για τα κέντρα κράτησης, τόνισε όμως ότι το ζήτημα είναι εθνικό και οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ανάλογο χαρακτήρα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία γραμμής καταγγελιών για τους πολίτες, που θα αφορά σε ύπαρξη χώρων που μένουν ομαδικά μετανάστες σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχουν ποινικές κυρώσεις τόσο όσους ενοικιάζουν τέτοιους χώρους, όσο και σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν παράνομους μετανάστες, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα έκτακτη επίσκεψη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ.

(in.gr)