Στροφή 180 μοιρών φαίνεται να κάνει η Περιφέρεια Κρήτης στο θέμα της «Παγκρήτιας Ανανεώσιμες», μιας εταιρείας η οποία, όπως αποκαλύπτεται, όχι μόνο δεν έχει συσταθεί, αλλά και – έως τώρα – «λειτουργεί» από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και μόνο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις στο Flashnews.gr, η Περιφέρεια θα συμμετάσχει στην εταιρία – όταν συσταθεί – καθαρά συμβολικά, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 500 ή 1.000 ευρώ και μέσω της εταιρίας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας Α.Ε..

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφές πισωγύρισμα από τις μαξιμαλιστικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, περί ισότιμης σύμπραξης με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δημιουργία εταιρίας, η οποία στη συνέχεια θα συνέπραττε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών μεγάλης κλίμακας σε όλο το νησί.

Όπως φαίνεται η δημοσιοποίηση του «χάρτη» της ΡΑΕ και της αίτησης της Παγκρήτιας Ανανεώσιμες με την οποία ζητά άδεια για εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων σε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης από την Περιφέρεια.

\"\"

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το περιεχόμενο της αίτησης, αιφνιδίασε δυσάρεστα στελέχη της Περιφέρειας αλλά και των δήμων καθώς, όπως τονίζουν, η Παγκρήτια τράπεζα (μέσω της Παγκρήτιας Ανανεώσιμες) προχώρησε στους σχεδιασμούς της, ερήμην της Περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης γενικότερα.

\"\"

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε πρωτίστως από τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, ο οποίος αντέδρασε ως προς τη συμμετοχή στην εταιρία μετά την αιφνιδιαστική τακτική που ακολουθήθηκε από την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία προσέτρεξε να προτείνει θέσεις εγκατάστασης για το δήμο του, θέσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν μάλιστα και στον χάρτη της ΡΑΕ χωρίς να έχει λάβει γνώση ο τοπικός Δήμος.

Αντιδράσεις στελεχών της Περιφέρειας

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν ακόμα και μέσα στην ομάδα του Σταύρου Αρναουτάκη, με κορυφαία στελέχη της παράταξής του, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Λαμπρινός, να δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση του σχεδίου, ειδικά μετά την έγκριση επενδύσεων μέσω του νόμου Fast Track, για τις οποίες είχε εκφραστεί αρνητικά η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr , επιβεβαιώνει την συμβολική συμμετοχή της Περιφέρειας στην «Παγκρήτια Ανανεώσιμες» και τονίζει πως η Περιφέρεια δεν έχει δικαίωμα εκ του Νόμου να συμμετέχει σε ιδιωτικές επενδύσεις.

«Η Περιφέρεια έχει ξεκαθαρίσει πως στηρίζει την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη προς όφελος της ανάπτυξης του νησιού», είπε ο κ.Καλογερής διευκρινίζοντας όμως και τα εξής :

«Η πολιτική αυτή ασκείται μέσα στα αυστηρά πλαίσια που ορίζει ο Νόμος όπως συμβαδίζει με τον χωροταξικό σχεδιασμό που θα πρέπει να προηγηθεί και όταν το επενδυτικό σχέδιο σέβεται,την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον στην Κρήτη»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Επίσημη ανακοίνωση του Περιφερειάρχη κ.Σταύρου Αρναουτάκη, για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, ο κ.Αρναουτάκης θα ισχυριστεί πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τις αρχικές του δηλώσεις.

Όμως θα δεχθεί την συμβολική συμμετοχή της Περιφέρειας και το ότι η Περιφέρεια δεν ασχολήθηκε με το περιεχόμενο της αίτησης που υπέβαλλε στην ΡΑΕ η Παγκρήτια Ανανεώσιμες (Παγκρήτια Τράπεζα).

Θα υποστηρίξει πως πολλοί δήμοι και η εκκλησία ανταποκρίθηκαν στις επιστολές του ιδίου και του προέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας και προσέφεραν υποστήριξη αλλά και εκτάσεις.

Τέλος θα αναφερθεί στο απώτερο σχέδιο της Περιφέρειας που είναι η δημιουργία μιας πολυμετοχικής Κρητικής εταιρίας στον τομέα των ΑΠΕ.

Όμως στην ουσία η Παγκρήτια Τράπεζα έχει μείνει μόνη «εταίρος», με την ηθική και μόνο στήριξη της Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώνοντας πλέον τα πυρά των κατοίκων για τις συνεχείς αιτήσεις χωροθέτησης επενδύσεων, ακόμα και σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές του νησιού.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook