Την ίδια ώρα που ακούν βαρύγδουπες δηλώσεις για την ανάγκη να μπει η χώρα σε δρόμο ανάπτυξης, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό, ουσιαστικά τελείως μόνοι τους προσπαθούν να αναπτύξουν και να προβάλουν ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού στην ύπαιθρο.

Όπως τονίστηκε στην έναρξη του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν από τα Χανιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτουριστικών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου.

Ερωτώμενη σχετικά με τα αργά βήματα ανάπτυξης του αγροτουρισμού, η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης κα Κορίνα Μηλιαράκη απάντησε:

\"\"

«Τα βήματα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς από πλευράς κράτους, γιατί οι επιχειρηματίες τρέχουν και προσπαθούν να οργανωθούν.

Αυτή την στιγμή έχουμε φτιάξει Ενώσεις σε όλη την Ελλάδα και τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού και προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά της έλλειψης θεσμικού πλαισίου…..»

Όπως επεσήμανε η κα Μηλιαράκη η έλλειψη θεσμικού πλαισίου «όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα σε αυτούς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην ύπαιθρο, αλλά δημιουργεί και σύγχιση, επειδή,χωρίς κριτήρια και χωρίς κανόνες, ευνοείται ο παραγοντισμός και η αυθαιρεσία»

Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθούν οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τον μαζικό τουρισμό.

\"\"

Πολλές μικρού μεγέθους επιχειρήσεις υπαίθρου (ξενώνες,αγροκτήματα,εστιατόρια παραδοσιακής γαστρονομίας) μπορούν να προωθήσουν μια εναλλακτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και παράλληλα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης και να συντελέσουν στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και στην απορρόφηση των τοπικών προιόντων.

Οι εργασίες του συνεδρίου που ξεκίνησαν σήμερα από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, συνεχίζονται αύριο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στον Αποκόρωνα Χανίων, στο Πάνορμο Ρεθύμνου και την Πέμπτη στο Ηράκλειο.

Το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Αγροτουρισμού,συνδιοργανώνεται στην Κρήτη από τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, την Περιφέρεια Κρήτης και τα τέσσερα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια του νησιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook