Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο εκδότης του γερμανικού περιοδικού «Focus», ο οποίος κατηγορούνταν για προσβολή συμβόλου κράτους που αφορούσε το γνωστό εξώφυλλο του περιοδικού, τον Φεβρουάριο του 2010, με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε βάρος του εκδότη καθώς το ύφασμα με το οποίο ήταν τυλιγμένη η Αφροδίτη της Μήλου, δεν ήταν η ελληνική σημαία.

Νωρίτερα το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε αποδοθεί σε πέντε δημοσιογράφους του περιοδικού, κρίνοντας ότι το αδίκημα δεν υφίσταται, καθώς τα επίμαχα κείμενα, που χαρακτήριζαν τους Έλληνες «απατεώνες», αναφέρονταν σε πράξεις Ελλήνων πολιτικών και δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τον ελληνικό λαό.

Επίσης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το αδίκημα της εξύβρισης που επίσης βάραινε τους δημοσιογράφους καθώς με το νέο νόμο η εξύβριση έγινε πταίσμα και παραγράφεται υφ΄όρων.

Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απέβαλε την πολιτική αγωγή (δικηγόροι και πολίτες) κρίνοντας ότι δεν υφίσταται άμεσο έννομο συμφέρον τους και ζημιά των μηνυτών.

Εκ των μηνυτών ο δικηγόρος Θεόδωρος Φραγκάκης δήλωσε: «Μετά από δύο χρόνια διαδικασίας, ενώ το δικαστήριο είχε δεχτεί όλους τους ισχυρισμούς της πολιτικής αγωγής, σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, δέχτηκε τις ενστάσεις των Γερμανών ότι δεν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και προσβολή του εθνικού συμβόλου και τους αθώωσε. Δεν ξέρουμε τι άλλαξε και παραδέχτηκε η ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση, ότι οι Έλληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους. Η απόφαση αυτή είναι κατακριτέα».

Focus: «Το ελληνικό κράτος Δικαίου λειτουργεί»

Την ικανοποίηση του γερμανικού περιοδικού για την αθωωτική απόφαση εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γιόνας Γκράσεϊ.

Ο κ.Γκράσεϊ χαρακτηρίζει την κατηγορία «παρωδία» και κάνει λόγο για μια «επιτυχία της ελευθερίας του Τύπου», την οποία, ωστόσο, διευκρινίζει, η εταιρεία του θα προτιμούσε να μην είχε χρειαστεί να κατακτήσει. Επισημαίνει δε ότι το ελληνικό κράτος Δικαίου απέδειξε, με αυτή την απόφαση, την ικανότητά του να λειτουργεί.

«Οτιδήποτε άλλο από μια αθωωτική απόφαση θα μας εξέπληττε πάρα πολύ. Αυτή είναι μια επιτυχία για την ελευθερία του Τύπου, αν και θα προτιμούσαμε να μην είχε χρειαστεί να την κατακτήσουμε, διότι η κατηγορία ήταν στα μάτια μας μια παρωδία. Χαιρόμαστε που το ελληνικό κράτος Δικαίου προσέφερε μια απόδειξη της ικανότητάς του να λειτουργεί».