Για τα δέκα χρόνια από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει την πανηγυρική έκθεση "Μια στιγμή για πάντα".

Πρόσωπα και τοπία από τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου, ιστορικού τέχνης .

Η έκθεση αυτή είναι το πρώτο μέρος από την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής και γίνεται αποκλειστικά με επιλογές από αυτήν. Το δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον και θα τυπωθεί κατάλογος που θα περιλαμβάνει τα έργα της μόνιμης συλλογής και κείμενα από ειδικούς ιστορικούς τέχνης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 και θα τυπωθεί υποστηρικτικό δίγλωσσο κείμενο του επιμελητή σε τετράπτυχη έκδοση.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων που φιλοξενείται στο ιστορικό κτίριο του Μεγάρου Κούνδουρου στην οδό Χάληδων, αριθμός 98-102, αριθμεί ήδη πολλά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και μερικά γλυπτικής.

Ξεκινώντας από τη δωρεά Λυκούργου Μανουσάκη που, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, δημιούργησε την πρώτη μαγιά για τη συγκρότηση της συλλογής, η Δημοτική Πινακοθήκη είχε την τύχη τα τελευταία χρόνια να δεχτεί μεγάλες και σημαντικές δωρεές όπως του Κώστα Ιωαννίδη και του Παναγιώτη Γράββαλου, μεταξύ άλλων.

Υπήρξαν και πολλοί καλλιτέχνες, ντόπιοι και ξένοι, οι οποίοι ξεχώρισαν ένα ή περισσότερα από τα πιο σημαντικά τους έργα και τα χάρισαν στη Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων.

Ω εκ τούτου η έκθεση περιλαμβάνει επιλογές τόσο από τις μεγάλες δωρεές όσο και από τα μεμονωμένα έργα που κατά καιρούς χάρισαν καλλιτέχνες και περιλαμβάνει έργα περίπου 85 καλλιτεχνών.

Η επιλογή των έργων έγινε με οδηγό την ιδιαίτερη φύση της στιγμιαίας απεικόνισης που χαρακτηρίζει τα ζωγραφικά, χαρακτικά και γλυπτικά έργα της συλλογής: πρόκειται για μια στιγμή που προορίζεται να διαρκέσει για πάντα, όχι μόνο γιατί επιθυμεί να συλλάβει το ουσιώδες εντός του παροδικού, αλλά επίσης διότι προορίζεται να παγιωθεί σε διάρκεια στη μνήμη και στην ενατένιση των κοινωνών της.

Τα περισσότερα έργα της συλλογής είναι αναπαραστατικά και ανθρωπομορφικά, απεικονίζουν δηλαδή πρόσωπα και τοπία στα οποία υπονοείται η ανθρώπινη παρουσία και είναι αυτή η ανθρώπινη παρουσία που ανθίσταται στο χρόνο ή συμβιβάζεται με αυτόν, μέσω της τέχνης που παρουσιάζεται στη συλλογή.

Μέλημα του επιμελητή υπήρξε επίσης η ικανοποίηση των κριτηρίων αντιπροσωπευτικότητας τόσο της συλλογής όσο και του καλλιτεχνικού κόσμου εντός του οποίου λειτουργεί ο θεσμός της Πινακοθήκης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων είναι ανοικτή για το κοινό κάθε μέρα εκτός Κυριακής 10.00-14.00 και 19.00-22.00 εκτός Σαββάτου.