Θορυβημένη και βαθιά προβληματισμένη η Ιταλία στη σκιά της αυτοκτονίας μίας 78χρονης στη Σικελία, που πήδηξε στο κενό μαθαίνοντας πως η σύνταξή της περικόπτεται σε βαθμό που δεν μπορεί να επιβιώσει, του θανάτου ενός κορνιζοποιού που κρεμάστηκε στα περίχωρα της Ρώμης μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά, και της τραγικής ιστορίας των δύο ανδρών που αυτοπυρπολήθηκαν στο βορρά.

«Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο τέλος του μήνα και αυτοκτονούν. αυτοκτονίες αυτές βαραίνουν τη συνείδηση του Μάριο Μόντι» δηλώνει ο Αντόνιο ντι Πιέτρο της Ιταλίας των Αξιών, ο δικαστικός της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» που παρέμεινε στην αντιπολίτευση μη συμμετέχοντας στον συνασπισμό τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.

Μιλώντας στο Μοντετσιτόριο, ο Αντόνιο ντιε Πιέτρο χαρακτήρισε «φυγόδικο» τον πρωθυπουργό της Ιταλίας -ο οποίος δεν βρισκόταν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου- και υπογράμμισε ότι «γονατίζει την χώρα, χρησιμοποιώντας, τυπικά, τους καλύτερους τρόπους».

«Καταστρέφετε την χώρα με το γάντι. Κάνετε λανθασμένες επιλογές σαν τον γιατρό που λέει: η επέμβαση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Εσείς δολοφονείτε την χώρα» τόνισε ο πρώην εισαγγελέας, σύμβολο της δικαστικής επιχείρησης «Καθαρά Χέρια».

Απευθυνόμενος στον Μόντι και την κυβέρνησή του, ο Ντι Πιέτρο προσέθεσε: «Νοιάζεστε μόνο για τα λόμπι, την προνομιούχα κάστα, σας ενδιαφέρει να κάνετε χάρες. Δεν είστε καλοί οικογενειάρχες, αλλά κλέφτες του δημοσίου. Τον Μπερλουσκόνι τον κατακρίναμε σε ανθρώπινο επίπεδο, σκεφτόταν μόνο τα μπούνγκα-μπούνγκα. Εσάς σας κατακρίνουμε για την πολιτική που ασκείτε».

Την Τρίτη μία 78 αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο της κατοικίας της στη Σικελία όταν ανακάλυψε πως η σύνταξή της είχε περικοπεί από τα 800 ευρώ στα 600 ευρώ.

Η ηλικιωμένη ζούσε με τα τέσσερα παιδιά της (τρεις κόρες και έναν γιο), οι οποίοι δεν την αντιλήφθηκαν όταν ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της στην πόλη Τζέλα της Σικελίας και σε δευτερόλεπτα πήδηξε στο κενό.

Οι συγγενείς κάλεσαν αμέσως τις πρώτες βοήθειες, αλλά ο θάνατος για την ηλικιωμένη γυναίκα επήλθε ακαριαία.

Σύμφωνα με τα παιδιά της, η Νούντσια -όπως ονομαζόταν η Ιταλίδα συνταξιούχος- ήταν βέβαιη πως μετά την περικοπή της σύνταξής της δεν θα κατάφερνε να καλύψει ούτε τις βασικές καθημερινές ανάγκες.

Όπως υπογραμμίζει ο Τύπος η τραγική αυτή ιστορία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση: τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 τουλάχιστον 16 άτομα αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στη χώρα λόγω οικονομικών προβλημάτων ή επειδή έχασαν την δουλειά τους.

Την περασμένη εβδομάδα δύο άνδρες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες αυτοπυρπολήθηκαν στη βόρεια Ιταλία. Και οι δύο επέζησαν, αλλά ο ένας έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Τη Δευτέρα ένας κορνιζοποιός από τα περίχωρα της Ρώμης απαγχονίστηκε, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο έκανε λόγο για «δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook