Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε την Τετάρτη 10 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με ισλαμιστικές ιστοσελίδες ή ότι εκφράζουν διαδικτυακά ακραίες απόψεις. Ήταν η δεύτερη επιχείρηση αυτού τις τελευταίες ημέρες ενώ διεξάγεται και έρευνα για εξτρεμιοστικές δραστηριότητες.

Κάποια από τα άτομα που συνελήφθησαν, λένε πηγές με γνώση των ερευνών, φέρονται να έχουν προσπαθήσει να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να εκπαιδευτούν.

Οι συλλήψεις, κυρίως στη νότια Γαλλία, έγιναν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία DCRI με στόχο άτομα για τα οποία οι Αρχές φοβούνταν ότι θα περάσουν σε πράξεις και δεν θα μείνουν στα λόγια.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν συλληφθεί άλλα 13 άτομα με την κατηγορία ότι ανήκαν σε μία απαγορευμένη ομάδα, τους Ιππότες της Τιμής, και ότι μιλούσαν υπέρ της εφαρμογής της σαρίας στη Γαλλία. Από αυτούς εννέα προφυλακίστηκαν και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Οι νέες συλλήψεις δεν σχετίζονται με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, λένε οι Αρχές.

Λίγο μετά την σφαγή στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε τονίσει ότι τα κηρύγματα μίσους δεν θα γίνονται ανεκτά στη χώρα και ότι θα διακόπτεται η λειτουργία σε ιστοσελίδες με κηρύγματα μίσους.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο, εκφράστηκε και η άποψη (μεταξύ άλλων και από τον Φρανσουά Ολάντ) ότι ο Νικολά Σαρκιοζί εκμεταλλεύεται το κλίμα για να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.

 

in.gr