Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ξένων εντύπων και ειδησεογραφικών site βρίσκεται για ακόμη μία φορά η χώρα, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού στην πλατεία Συντάγματος. «Αυτοκτονία συνταξιούχου εν μέσω της οικονομικής κρίσης» μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να παραλείπουν να αναφερθούν και στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας.

«Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες της αστυνομίας λίγες ώρες μετά την αυτοκτονία ενός συνταξιούχου μπροστά στη Βουλή» μεταδίδει το BBC και, αφού παραθέτει τα στοιχεία της υπόθεσης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου, του εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης Π.Καψή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου της ΝΔ Αντ.Σαμαρά, τονίζει:

«Προκειμένου να λάβει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη για να αποφύγει τη χρεοκοπία, στη χώρα έχουν επιβληθεί δραστικά μέτρα λιτότητας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί, οι φόροι έχουν αυξηθεί και έχουν μειωθεί μισθοί, συντάξεις και επιδόματα».

Παράλληλα, το BBC επικαλείται στοιχεία του Reuters βάσει των οποίων οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 18% το 2010, ενώ ειδικά στην Αθήνα αυξήθηκαν το 2011 κατά 25%.

«Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και παλεύει να αντιμετωπίσει ένα μη βιώσιμο χρέος και μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης, που εγκρίθηκε στις αρχές του έτους, η Ελλάδα συμφώνησε να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας και να υιοθετήσει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η οικονομία της να καταστεί ανταγωνιστική» μεταδίδει το CNN, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει σκαρφαλώσει στο 21%.

«Για πολλούς η αυτοκτονία αντικατοπτρίζει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, καθώς οι συντάξεις και τα επιδόματά τους έχουν μειωθεί ώς και 25%» γράφει ο Guardian, τονίζοντας ότι «η Αθήνα δέχεται ισχυρές πιέσεις για δραστικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές από τους ξένους πιστωτές που διατηρούν την οικονομία της ζωντανή».

«Η Ελλάδα βλέπει τα ποσοστά αυτοκτονιών να αυξάνονται τα τελευταία δύο χρόνια της οικονομικής κρίσης, στη διάρκεια των οποίων η χώρα βρέθηκε επανειλημμένα στο χείλος της χρεοκοπίας» μετέδωσε το Associated Press.

«Ο 77χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του μπροστά στο Κοινοβούλιο, στην πλατεία που επί δύο χρόνια ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση για να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας» σημειώνει η ιταλική La Repubblica.

«Η αυτοκτονία συνταξιούχου στο κέντρο της Αθήνας αναστατώνει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου του γαλλικού Monde. «Αρκετές μελέτες αναφέρονται τους τελευταίους μήνες στην αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη στην Ελλάδα, όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και μείωση των μισθών και των συντάξεων» τονίζει ο Μonde.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook