Στη φυλακή βρίσκεται ο προμηθευτής του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Βαμβούκης, ο οποίος φέρεται να κρύβεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία-φάντασμα με το όνομα «LIS», ιδιοκτήτης επίσης της «ΒΑΜΒΟΥΚΗΣ ΓΚΡΟΥΠ Α.Ε.Β.Ε.», και κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος.

Η «επιχείρηση» του Σ.Δ.Ο.Ε. και η ταυτόχρονη εσωτερική έρευνα της ΕΥΠ αποκάλυψαν ότι κατά τη διαδικασία προμήθειας των συστημάτων υποκλοπών υπήρξε «υπερκοστολόγηση του έργου με διάφορες παράνομες ενέργειες».

Η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος ανέφερε στο πόρισμά της ότι η «LIS» ήταν, στην πραγματικότητα, εικονική εταιρεία, την οποία δημιούργησαν οι υπεύθυνοι της ελληνικής εταιρείας, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν το κόστος του συστήματος, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουν για την ανακύκληση των χρημάτων από την πώλησή του.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους εγκατάστασης των συστημάτων υποκλοπών, η «LIS» προχώρησε στην αναβάθμιση του λογισμικού των δύο «υπερκοριών» κι αυτή η διαδικασία οδήγησε στην αύξηση του κόστους. Τα δύο συστήματα καταγραφής συνομιλιών πουλήθηκαν την περίοδο 2006 – 2008 στις δύο υπηρεσίες. Η κυπριακή εταιρεία «LIS» συστάθηκε από τον κατηγορούμενο, προκειμένου να πολλαπλασιάσει το κόστος του συστήματος.

Το χρονικό

Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη άρχισαν οι πρώτες ενέργειες για την προμήθεια του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ (το περίφημο… βαλιτσάκι).

Η διαδικασία αυτή διεκόπη μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την αποπομπή του τότε υπουργού. Τελικά οι διαδικασίες επαναλήφθηκαν επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα. Τότε έγιναν και οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τους κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων στη διεθνή αγορά.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μεταξύ τριών εταιρειών τελικά. Δύο γερμανικών και μιας εταιρείας από τη Δανία. Τον διαγωνισμό κέρδισε η γερμανική εταιρεία «ΣAΙΜΠΟΡΓΚ», η οποία προμήθευσε με ανάλογα συστήματα την αστυνομία της Γερμανίας.

Ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν και είναι η «Βαμβούκης Α.Ε.Β.Ε.», η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει την προμήθεια. Εξαρχής είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά δικού της συστήματος υποκλοπών, με αυξημένες όμως δυνατότητες, και η ΕΛ.ΑΣ..

Τελικά η προμήθεια δύο συστημάτων αποφασίστηκε από τον τότε υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα. Το σύστημα της ΕΥΠ εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το 2008. Η συντήρηση του συστήματος, σύμφωνα με τα συμβόλαια, θα ήταν δωρεάν για μία τριετία. Η τριετία έληξε το 2011, όπως επισημαίνει στη zougla. gr ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών, το οποίο εκείνη την περίοδο παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ήδη το ανώτερο αυτό στέλεχος έχει καταθέσει τις δικές του εκτιμήσεις και απόψεις στην 5η ειδική ανακρίτρια Σοφία Φούρλαρη, η οποία μετά της εισαγγελέως, Ευγενίας Κυβέλου, έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Σύμφωνα με αυτές τις καταθέσεις, το συνολικό τίμημα για την προμήθεια των δύο συστημάτων υποκλοπής, της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., έφθασε το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, με το σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. να είναι και ακριβότερο λόγω διαφορετικών προδιαγραφών.

Στο ερώτημα προς το ανώτερο αυτό στέλεχος, αν στην υπόθεση αυτή είχε αναμειχθεί και άλλη εταιρεία με την ονομασία «LIS», δήλωσε άγνοια. Η «LIS» είναι η εταιρεία μέσω της οποίας φέρεται ο επιχειρηματίας που ανέλαβε την προμήθεια (Βαμβούκης Α.Ε.Β.Ε.) να «ολοκλήρωσε» το οικονομικό μέρος της όλης παραγγελίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook