Ετοιμάζουν πρόταση – έκπληξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά δεν είναι βέβαιο το αποτέλεσμα – Μεγάλη η μάχη στο παρασκήνιο – Παρελαύνουν οι ξένοι σύμβουλοι με προτάσεις από ρεαλιστικές έως ακραίες….

Νέα πρόταση που θα έρθει να συμπληρώσει τα αρχικά σχέδια για ανακεφαλαιοποίηση με κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές, με call option ή warrants 3 ή 4 που θα προταθούν και CoCos στο 10% με 15% και η οποία χαρακτηρίζεται έκπληξη εξετάζουν στο παρασκήνιο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο το αποτέλεσμα καθώς υπάρχουν όρια στους κανόνες ανταγωνισμού που διέπουν την ΕΕ.

Το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει πιθανότατα την Μεγάλη Εβδομάδα ίσως λάβει οριστικές αποφάσεις ενώ οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν είτε την μεγάλη Εβδομάδα είτε το αργότερο έως τις 20 Απριλίου.

Η νέα πρόταση χαρακτηρίζεται έκπληξη και μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή «τα ζητήματα με το αν τα warrants είναι 3 ή 4 ή τα CoCos 10% ή 15% ίσως να περάσουν σε δεύτερη μοίρα».

Η πρόταση αυτή βρίσκεται υπό επεξεργασία, την γνωρίζουν ελάχιστοι, Παπαδήμος, Σαχινίδης, η ΤτΕ, το ΤΧΣ και ορισμένες τράπεζες ωστόσο δεν υπάρχουν άλλες διαρροές.

Με βάση ενδείξεις και όχι ασφαλείς πληροφορίες η φόρμουλα που εξετάζεται και που αποτελεί και το πυρήνα της στρατηγικής είναι να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η στόχευση λοιπόν είναι στο να βρεθεί ένα άλλο εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις κοινές με αναστολή ψήφου, τα call options και τα CoCos.

Ο βασικός στόχος θα είναι να μειωθεί η συμμετοχή των κοινών μετοχών με αναστολή ψήφου άρα και η ελάχιστη συμμετοχή 10% σε κεφάλαιο των παλαιών μετόχων θα είναι μικρότερη.

Αλλιώς είναι μια τράπεζα να χρειάζεται 5 δις ανακεφαλαιοποίηση και οι μέτοχοι να απαιτείται να επενδύσουν το 10% ή 500 εκατ και αλλιώς είναι τα κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στις κοινές μετοχές να είναι 3 δις άρα το 10% είναι 300 εκατ.

Η αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, μας επισήμανε το εξής «είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόταση στο τραπέζι που μπορεί να χαρακτηριστεί ενδιαφέρουσα και σίγουρα σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κρατικοποιηθούν»

Εν τω μεταξύ σε αυτό το εντονότατο παρασκήνιο διαμόρφωσης των τελικών όρων της ανακεφαλαιοποίησης έχουν κρίσιμο ρόλο διαδραματίσει οι σύμβουλοι των τραπεζών.

Η Lazard, η Bank of America, η J P Morgan και πιθανότατα και άλλοι για τις μεγάλες τράπεζες και η UBS έως πρότινος για το ΤΧΣ έχουν υποβάλλει πολλές προτάσεις απόλυτη ένδειξη της ενεργούς συμμετοχής στο πλάνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το ΤΧΣ να σημειωθεί βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου συμβούλου μεγάλης ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει ορισμένες προτάσεις που απορρίφθηκαν αλλά αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι για τις τράπεζες η αποτροπή της κρατικοποίησης.

1)Υπήρξε σύμβουλος τράπεζας που πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ και την Τρόικα πέραν από warrants ή κατά το ορθότερο call options να δοθούν και put options.

Δηλαδή να δίδεται το δικαίωμα στους μετόχους που θα κάλυπταν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αν η μετοχή της τράπεζας κατρακυλούσε στο ΧΑ να δεσμευόταν το ΤΧΣ να επαναγοράσει τις μετοχές σε μια συγκεκριμένη τιμή. Π.χ. αν σε μια αμκ είχε καθοριστεί η τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ και το put options ήταν 0,75 ευρώ και η μετοχή κατρακυλούσε στα 0,50 ή 0,30 ευρώ οι μέτοχοι θα μπορούσαν να πωλήσουν τις μετοχές που απέκτησαν δηλαδή το 10% πίσω στο ΤΧΣ στα 0,75 ευρώ.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε για ένα και μόνο λόγο γιατί υπήρχε η ανησυχία ότι οι διοικήσεις και οι μέτοχοι λόγω των put options ίσως να μην έδειχναν τον ίδιο ζήλο λόγω της δικλείδας ασφαλείας που θα είχαν προς τα κάτω στην χρηματιστηριακή τιμή και λάμβαναν αποφάσεις υψηλού ρίσκου για το ΤΧΣ.

2)Μια άλλη πρόταση που υπέβαλλε σύμβουλος τράπεζας είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στην οποία θα συμμετείχε το ΤΧΣ να ήταν διπλάσια της τιμής που θα συμμετείχε ο ιδιώτης μέτοχος.

Π.χ. αν ο ιδιώτης συμμετείχε σε αμκ στα 0,50 ευρώ, το ΤΧΣ να συμμετάσχει στο 1 ευρώ.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ως μη ρεαλιστική.

3)Υπήρξε πρόταση συμβούλου ο οποίος έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα χρηματικής αποζημίωσης στους μετόχους από το ΤΧΣ; Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

4)Υπήρξε σύμβουλος που πρότεινε όχι 7 αλλά 9 warrants ή call options. Προφανώς και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου

Μπορεί για πρώτη φορά να τίθεται θέμα και πρότασης έκπληξης, μπορεί να μην έχουμε την ακριβή πρόταση την οποία επεξεργάζονται οι εμπλεκόμενοι αλλά σίγουρα ορισμένα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.

Τα call options θα είναι 3 ή 4. Έχουν εξεταστεί τα 7 τα 9 αλλά το πιθανότερο σενάριο θα είναι 3 ή 4.

Οι τιμές εξάσκησης των call options ή γενικώς warrants – πρακτικά άλλο τα call options και άλλο τα warrants – θα είναι η τιμή της αμκ συν μια προσαύξηση με μια ετήσια απόδοση 5%.

Π.χ. αν η αμκ υλοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ μετά τον πρώτο χρόνο και εφόσον εξασκηθούν τα call options ο μέτοχος για να αποκτήσει τις επιπλέον 3 ή 4 μετοχές θα πληρώσει 1,05 ευρώ για κάθε μια μετοχή.

Ο βασικός κορμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι οι κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου με τιμές αμκ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι τράπεζες σε εύθετη βάση θα μπορούν να επαναγοράζουν μετοχές, άρα να συμμετέχουν στην μείωση της εξάρτησης από το ΤΧΣ αρκεί πρώτα να πληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές.

Τα Cocos θα είναι 10 ή 15% και δύσκολα 30% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης.

Όμως το βασικό ζήτημα είναι ένα ποια είναι αυτή η έκπληξη που ετοιμάζουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν περιμένει η αγορά και που θα αποτρέψει την κρατικοποίηση;

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook