Συγκίνηση σε ολόκληρη τη Βρετανία έχει προκαλέσει η απίστευτη περιπέτεια ενός πατέρα που τα τοπικά συμβούλια τον χώρισαν από τον αυτιστικό γιο του.

Ο κ. Neary έδωσε μία μεγάλη μάχη, για να κατορθώσει να βγάλει τον 20χρονο Steven από τα ιδρύματα στα οποία τον οδήγησαν μία σειρά γεγονότων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή σε αυτή την ιστορία που θυμίζει την ταινία «I am Sam» με τον Σον Πεν, μόνο που τον ρόλο του αυτιστικού εδώ έχει ο γιος, με τον πατέρα του να κάνει έναν τεράστιο αγώνα για να έχει το δικαίωμα να φροντίζει τον παιδί του!

Το λάθος του πατέρα, που επί 20 χρόνια φρόντιζε νυχθημερόν το παιδί του, ήταν να στραφεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Hillingdon, όταν εμφάνισε συμπτώματα γρίπης το 2009 και δεν μπορούσε να προσέχει τον Steven. Τότε φοβήθηκε και ζήτησε να μεταφέρει το νεαρό σε ένα ειδικό κέντρο, μόνο για λίγες ημέρες, μέχρι να αναρρώσει ο ίδιος.

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας του Steven ωστόσο επιδεινώθηκε ραγδαία μόλις απομακρύνθηκε από το σπίτι του. Οι κοινωνικοί λειτουργοί πρότειναν να μεταφερθεί σε ένα ειδικό τμήμα, γνώμη με την οποία συμφώνησε και ο πατέρας, νομίζοντας ότι έτσι πράττει το καλύτερο δυνατό.

Ένα βράδυ όμως, ο 20χρονος δραπέτευσε από το κέντρο, συνάντησε έναν ζητιάνο στο δρόμο, του έβγαλε τα γυαλιά του και τα πέταξε κάτω. Αυτή η πράξη του ήταν αρκετή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου! Το συμβούλιο του Hillingdon έλαβε την απόφαση ότι στο νεαρό έπρεπε να επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Έτσι αποφάσισε να του επιτρέπεται να επισκέπτεται το σπίτι του μόνο για 2 ώρες και να μη μπορεί να διανυκτερεύσει εκτός κέντρου.

Τότε άρχισε και ο αγώνας του πατέρα για να επανενωθεί με το παιδί του και να το πάρει σπίτι. Η περιπέτεια με δικηγόρους δεν είχε τέλος, καθώς κανείς δεν ενδιαφερόταν να αναλάβει την υπόθεση, αφού ο κ. Neary δεν είχε πολλά χρήματα.

Η χαριστική βολή ήρθε τον Ιούλιο του 2010, όταν ο πατέρας ενημερώθηκε ότι ο Steven δεν θα επέστρεφε ποτέ ξανά στο σπίτι, αντιθέτως θα μεταφέρονταν σε ένα άλλο κέντρο, σε μία άλλη πόλη.

Τότε του ήρθε η ιδέα να στραφεί στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Facebook. «Ανοιξε» μία σελίδα στο δίκτυο, δημοσιοποίησε το πρόβλημα και τον αγώνα του και αυτό ήταν αρκετό… Η έκκλησή του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, και το θέμα έλαβε διαστάσεις στον βρετανικό τύπο. Μεγάλες εφημερίδες όπως η Independent ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δικαστικών αιθουσών και το πέτυχαν. Μέχρι τότε κανείς δε μπορούσε να ξέρει γιατί αποφάσιζαν αυτά που αποφάσιζαν τα διάφορα συμβούλια για το νεαρό. Αυτό πλέον δεν πρόκειται να ξαναγίνει, καθώς το Court of Protection που θα χειριστεί την υπόθεση μεταξύ συμβουλίου και πατέρα για πρώτη φορά υποχρεούται να δώσει πρόσβαση στις συνεδριάσεις του και στον Τύπο.

Μετά τη δημοσιότητα ήρθε και ένας καλός δικηγόρος για τον πατέρα, με αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η περιπέτεια να λάβει τέλος και ο νεαρός να επιστρέψει στο σπίτι του.

Τώρα πατέρας και γιος ζουν στο σπίτι τους στο Uxbridge του δυτικού Λονδίνου, προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη που έζησαν τους τελευταίους μήνες…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook