Δριμεία κριτική στο συριακό καθεστώς για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμάχων άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τη δέσμευσή της να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Ο Μπαν καταδικάζει την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και εκφράζει τη λύπη του για την επίθεση των συριακών αρχών εναντίον αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, παρά την δέσμευση της κυβέρνησης της Συρίας ότι θα σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων σε εστίες αμάχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ημερομηνία της 10ης Απριλίου για να εφαρμόσει η συριακή κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίσει να σκοτώνει»,σημειώνεται.

Τουλάχιστον 35 σύροι στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν δήλωσε πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσουν τις συγκρούσεις στις 6 το πρωί τοπική ώρα της 12ης Απριλίου, αν η Δαμασκός αποδεχτεί την απόφαση του ΟΗΕ 48 ώρες νωρίτερα να αποσύρει τα στρατεύματα από τις πόλεις και να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως «οι συριακές αρχές έχουν την πλήρη ευθύνη της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και πως «η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα την Πέμπτη απόφαση, η οποία ζητεί από την Δαμασκό να σεβαστεί την διορία της 10ης Απριλίου για να σταματήσεις τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και από την συριακή αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο δύο ημέρες αργότερα.

Επίσης ο Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τελευταίες αναφορές για αυξανόμενο αριθμό προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες.

 

protothema.gr