Κάλεσμα για νέα συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής απηύθυνε προς τους εκπροσώπους της ΠΝΟ η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή».

Σε επιστολή που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γ.Χαλά, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Θεωρώντας υποχρέωσή μου τόσο την εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου όσο και την υπεράσπιση των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, σας καλώ σε συνάντηση αύριο Κυριακή 08/4 στις 17.00, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι ξενοδόχοι της Κρήτης, αλλά και άλλων νησιωτικών περιοχών της χώρας προσδοκούσαν τις ημέρες του Πάσχα να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες της σεζόν, ωστόσο μετά την απόφαση της ΠΝΟ να δέσει για 48 ώρες τα πλοία στα λιμάνια αρκετοί ταξιδιώτες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.

«Ζητούμε να ανασταλεί η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η κινητοποίησή της αυτή την περίοδο θα επιφέρει ζημιά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η τουριστική κίνηση είχε ανοδικές τάσεις πέρυσι στην Κρήτη. Στα Χανιά καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής προσέλευσης σε ποσοστό 9% σε σχέση με το 2010. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, η απεργία των ναυτεργατών αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο του. Η σεζόν άλλωστε προμηνύεται δύσκολη λόγω οικονομικής κρίσης.

«Αυτές τις ημέρες θα άνοιγαν λίγα ξενοδοχεία και περιμέναμε μια τονωτική ένεση για τον τουρισμό κυρίως από τις εσωτερικές μετακινήσεις. Ηδη όμως αρκετός κόσμος πληροφορεί τις ξενοδοχειακές μονάδες ή τα τουριστικά πρακτορεία ότι δεν θα έρθει», λέει.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αλλά και τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης απέστειλαν  στην υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου κοινό υπόμνημα στο οποίο ζητούν από την ΠΝΟ να αναστείλει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Πέρυσι η Κρήτη είχε να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί που είχαν αποκλείσει με τα οχήματά τους τα αεροδρόμια.

«Είναι λάθος να κλείνει ο οποιοσδήποτε δρόμους, αεροδρόμια ή λιμάνια. Αυτός δεν είναι τρόπος διαμαρτυρίας», λέει ο Γιάννης Μαργαρώνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων.

\”Ας τη διοργάνωναν πριν ή μετά. Θίγουν με την κινητοποίησή τους άλλα επαγγέλματα», επισημαίνει.

Καταστροφική για τον τουρισμό. Σοβαρό πλήγμα κατά της οικονομίας των νησιών ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες και προβλήματα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, είναι σύμφωνα με τον ΣύνδεσμοΕλληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) οι ελάχιστες επιπτώσεις «από την ανευθυνότητα της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ναυτεργατών να απεργήσουν τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη».

Στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, τονίζει ο ΣΕΤΕ, όλοι πρέπει να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον από το προσωπικό, πολύ δε περισσότερο από το συντεχνιακό. «Δυστυχώς, μερικές ολιγομελείς, άλλα οργανωμένες συντεχνίες, με τις πράξεις τους δηλώνουν και επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι δεν το έχουν αντιληφθεί. Παράλληλα, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα προς το εξωτερικό, ως προς τις συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν στη χώρα μας ενόψει της τουριστικής περιόδου, όπου η οικονομία μας έχει εναποθέσει τις περισσότερες ελπίδες της για ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας», αναφέρει ο Σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Ο κόσμος του τουρισμού παρακολουθεί οργισμένος και απογοητευμένος και καλεί τη συνδικαλιστική ηγεσία των ναυτεργατών να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους ενέργειες καταστρέφουν τη χώρα και φέρνουν την κοινωνία απέναντί τους. Καλεί επίσης την Πολιτεία να διαφυλάξει την έννομη τάξη αποτρέποντας καταλήψεις πλοίων και να διασφαλίσει την ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».

\”Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Κυκλάδες και η Κρήτη θα πληγούν περισσότερο από την απόφαση των ναυτεργατών να πραγματοποιήσουν την 48ωρη απεργία που εχουν εξαγγείλει για τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιβατών Ακτοπλοΐας Γιάννης Θεολογίτης.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την απόφαση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος κάνει έκκληση προς τους ναυτικούς «να επιδείξουν, έστω και την τελευταία ώρα, πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και να αναθεωρήσουν την καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία απόφασή τους».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «μνημείο αναλγησίας αποτελεί η απόφαση της ΠΝΟ με την οποία εμμένει στην πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας της για τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, 10 και 11 Απριλίου 2012, παρά τις εκκλήσεις του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας περί του αντιθέτου».

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών

Όμως καταστροφική θα είναι και για τους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ.

Μπορεί κάποιοι (ΠΑΜΕ) να ισχυρίζονται ότι με την ματαίωση ενός δρομολογίου απο και προς την Κρήτη δεν θα υπάρξουν προβλήματα, όμως άλλα ορίζουν οι νόμοι της αγοράς.

Η αναστάτωση που θα προκληθεί – για πολλοστή φορά – τόσο στην συγκομιδή, όσο και στην έγκαιρη παράδοση των αγροτικών προιόντων, δημιουργεί στις αγορές συναισθήματα ανασφάλειας και πλήττει ευθέως για άλλη μια φορά αποκλειστικά και μόνο τους αγρότες της Κρήτης και των άλλων νησιών της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook