Σε μάστιγα έχει μετατραπεί το άσθμα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτό, με την συχνότητά του να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη σε Αττική, Πελοπόννησο, Ήπειρο και Κρήτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε 2.632 εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αφ΄ενός η συχνότητα του άσθματος αυξάνεται με την ηλικία, αφ’ ετέρου τα μικρότερα ποσοστά του παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η συχνότητα του άσθματος κυμαίνεται από 3,79% στα παιδιά (0-9 ετών) έως 11,76% στους ηλικιωμένους (άνω των 70 ετών), ενώ σε Αττική, Πελοπόννησο, Ήπειρο και Κρήτη πάσχει από αυτό 10-15% του πληθυσμού, κατά τον πνευμονολόγο Ελευθέριο Ζέρβα, επιμελητή Α’ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Η ηλικιακή αύξηση μπορεί να αποδοθεί στην πιθανή υποδιάγνωση του άσθματος στην παιδική ηλικία και στην πιθανή υπερδιάγνωση του άσθματος στην τρίτη ηλικία, όπου πιθανώς συγχέεται με την άλλη κοινή πάθηση του αναπνευστικού, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», διευκρινίζει ο κ. Ζέρβας.

Όσον αφορά τις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις, «αυτές πιθανώς οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών, αλλά και τη διαφορετική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος», προσθέτει.

Νυχτερινή εμφάνιση συμπτωμάτων

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Θ.Λουκίδης,από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι ένας περιοδικός βήχας που παρατείνεται πέρα από τις 8 εβδομάδες, η συρίττουσα αναπνοή (οι ασθενείς την ονομάζουν«γατάκια», «σφύριγμα στο στήθος»), το σφίξιμο στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή.

«Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή να έχουν εποχιακό χαρακτήρα, κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή/και του φθινοπώρου», λέει. Και προσθέτει πως ένα χαρακτηριστικό τους είναι ηνυχτερινή εμφάνισή τους, με επικέντρωση τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα συμπτώματα του άσθματος προκαλούνται από διάφορους εκλυτικούς παράγοντες όπως τα κρυολογήματα (συνήθως ιογενείς λοιμώξεις), η έκθεση σε αλλεργιογόνα, η έκθεση σε κρύο αέρα, η άσκηση και η λήψη φαρμάκων (με κυριότερο εκπρόσωπο την ασπιρίνη).

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ευαισθησία του ασθενούς σε αλλεργιογόνα, μπορεί να προηγηθούν της κρίσης άσθματος η επιπεφυκίτιδα ή/και η ρινίτιδα, κάτι που συμβαίνει κυρίως την άνοιξη.

Δοκιμάσιες «πρόκλησης»

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και κυρίως στην χαρακτηριστική συμπτωματολογία του. Τεκμηριώνεται, όμως, με την σπιρομέτρηση (εξέταση της αναπνοής), πριν και μετά την χορήγηση βρογχοδιαστολής.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαγνωστική δυσκολία, υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης μέσω ειδικών δοκιμασιών που «προκαλούν» την εμφάνιση άσθματος, κατά τον κ. Λουκίδη. Εάν, εξάλλου, ο ασθενής έχει και ευαισθησία σε αλλεργικούς παράγοντες, πρέπει να υποβληθεί και σε αλλεργικά τεστ για να εντοπιστούν αυτοί οι παράγοντες.

Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα. Στα γενικά ανήκουν λ.χ. η αποφυγή των αλλεργιογόνων και της έκθεσης σε ερεθιστικούς παράγοντες. Στα ειδικά συμπεριλαμβάνονται φάρμακα που συνήθως δίνονται με τη μορφή εισπνοών.

Το κύριο φάρμακο είναι η εισπνεόμενη κορτιζόνη που δίνεται συνήθως σε μικρές δόσεις και δεν προκαλεί παρενέργειες. Χορηγούνται επίσης βρογχοδιασταλτικά φάρμακα με μακρά δράση ώστε να κρατούν ανοικτούς τους βρόγχουςχωρίς να χρειάζεται η συχνή χορήγησή τους.

«Πρεμιέρα» νέου site και σελίδας στο Facebook

Για την καλύτερη ενημέρωση των πασχόντων από άσθμα και των συγγενών τους, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) δημιούργησε μία νέα ιστοσελίδα η οποία – μαζί με την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook– ανοίγει σήμερα τις «πύλες» της για το κοινό.

«Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο για το άσθμα είναι αντιφατικές και πολλές φορές επιφέρουν σύγχυση στους ασθενείς σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς και τη διάγνωση και αντιμετώπιση του άσθματος», λέει ο πνευμονολόγος Ελευθέριος Ζέρβας. «Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.myasthma.gr»

«Στόχος της ιστοσελίδας είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ώστε – παράλληλα με τη σωστή συνεργασία με τον προσωπικό τους ιατρό – να βελτιωθεί το επίπεδο της ενημέρωσής τους γύρω από άσθμα και τα προβλήματά τους», προσθέτει από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Κωστίκας, επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Την ιστοσελίδα myasthma.gr δημιούργησαν γιατροί-μέλη της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του άσθματος σε όλα τα στάδιά του – από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι το επίπεδο του τμήματος επειγόντων περιστατικών και του ειδικού Ιατρείου Άσθματος στα νοσοκομεία.

Εκτός από τις διάφορες πληροφορίες, η ιστοσελίδα myasthma.gr θα παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα να στέλνουν τις απορίες τους και να λαμβάνουν έγκυρες απαντήσεις από ειδικούς.

(tanea.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook