Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία έχει ως στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Στα πλαίσια αυτά η Περιβαλλοντική Ομάδα του πρώτου Λυκείου Χαλκίδας πραγματοποίησε επίσκεψη στον υδροβιότοπο του Αλμυρού στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Τους μαθητές συνόδευε το ΚΠΕ Ιεράπετρας –Νεάπολης μαζί με τον κ. Παύλο Δασκαλάκη εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας της Προστασίας της φύσης.

Την Περιβαλλοντική Ομάδα των μαθητών του Λυκείου Χαλκίδας υποδέχτηκαν στον υδροβιότοπο του Αλμυρού, ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Στάθης Βιδάλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ κ. Μανόλης Πεπόνης, η περιβαλλοντολόγος του Δήμου κ. Μαρία Λαζαράκη και η υπεύθυνη για τις Γαλάζιες Σημαίες στη ΔΑΕΑΝ κ. Αλετρά Μαρία.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στο χώρο του Αλμυρού από την Περιβαλλοντολόγο του Δήμου κ. Λαζαράκη, η οποία τους ενημέρωσε για τα μελλοντικά σχέδια διαμόρφωσης –προστασίας του περιβάλλοντος χώρου καθώς και για τη δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης με πληροφοριακό υλικό ώστε να πραγματοποιούνται ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο χώρο αυτό. Η κ. Λαζαράκη αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία που έχει για την περιοχή μας ο υδροβιότοπος σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τον διατηρήσουμε σε καλύτερο επίπεδο και να τον προστατέψουμε με ήπιες παρεμβάσεις.

Ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, επιθεωρητής για της Γαλάζιες Σημαίες εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας της Προστασίας της φύσης, ενημέρωσε τους μαθητές ότι οι ακτές του Αγίου Νικολάου είναι πραγματικά καθαρές και αποτελούν παράδειγμα μίμησης για όλη την Κρήτη. Είπε ακόμα ότι δικαίως κάθε χρόνο ο Δήμος Αγίου Νικολάου βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους δήμους πανελλαδικά αποσπώντας σταθερά 23 Γαλάζιες Σημαίες.

Ο κ. Πεπόνης σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» ξεκίνησε το 1990 και από τότε έως και σήμερα γίνονται κάθε χρόνο προσπάθειες να βελτιώνονται οι παραλίες μας, να διατηρούνται καθαρές και να προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φέτος, πρόσθεσε ο κ. Πεπόνης, τρεις παραλίες του Δήμου Αγίου Νικολάου στην Ελούντα, στο Καλό Χωριό και στον Άγιο Νικόλαο θα αποκτήσουν πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα, έχουν παραγγελθεί ειδικά αμαξίδια ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν WC για ΑΜΕΑ.