Την ένταξη της επιτραπέζιας ντομάτας στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων μετά το 2013 σκοπεύουν να ζητήσουν οι ντοματοπαραγωγοί της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η πρόταση θα περιληφθεί σε έγγραφο κοινών θέσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που επεξεργάζονται οι καλλιεργητές των τριών αυτών χωρών.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση της «Γαλλο-ισπανο-ιταλικής Ομάδας Επαφής για τη Ντομάτα». Οι παραγωγοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ενταχθεί η επιτραπέζια ντομάτα στις άμεσες ενισχύσεις, ώστε να προστατευτεί ένας κλάδος «υψηλής έντασης εργασίας, που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας», όπως ανέφερε στο πρακτορείο Εfe o Χοσέ Μαρία Ποθάνκος, που συμμετείχε στη συνάντηση από ισπανικής πλευράς.

Όσον αφορά τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, οι εκπρόσωποι των ντοματοπαραγωγών θα ζητήσουν οι αποζημιώσεις για την απόσυρση του προϊόντος να αντανακλούν το κόστος παραγωγής για τη νωπή ντομάτα, κι αυτό παρά τις επιφυλάξεις της Κομισιόν, που θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει σύγχυση με τη βιομηχανική ντομάτα.

Στο θέμα της νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μαρόκο, οι ντοματοπαραγωγοί ζητούν να αναμορφωθεί το σύστημα τιμών εισόδου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Μαροκινοί πληρώνουν τους δασμούς που αναλογούν για τη ντομάτα που εισάγεται στην κοινή αγορά. Ζήτησαν επίσης αυξημένους ελέγχους στα σύνορα, για να καταπολεμηθούν οι παράνομες εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον Αντρές Γκόνγκορα, της ισπανικής οργάνωσης COAG, «τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Ιταλοί προτείνουν να αυξηθεί η τιμή εισόδου για τη μαροκινή ντομάτα, ιδίως για τις ποικιλίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι ντομάτες τσέρι, σε τσαμπί ή κοκτέιλ. Σε αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να εφαρμοστεί η κοινοτική τιμή και όχι η μειωμένη, που την περίοδο από Οκτώβριο ως Μάιο ορίζεται στα 0,46 ευρώ το κιλό».

Μειωμένη παραγωγή

Όσον αφορά την επόμενη καμπάνια, προβλέπεται ελαφρά πτώση της παραγωγής. Στη Γαλλία η παραγωγή αναμένεται στους 591.000 τόνους, ενώ στην Ιταλία οι δυνατές βροχοπτώσεις έπληξαν περιοχές, όπως η Σικελία, όπου αναμένεται μειωμένη σοδειά.

Και στην Ισπανία οι παραγωγοί περιμένουν μικρότερες αποδόσεις, λόγω του παγετού του Φεβρουαρίου. Οι Ισπανοί ανησυχούν και για την πτώση της μέσης τιμής παραγωγού στα 40 λεπτά το κιλό, το τελευταίο τετράμηνο του 2011, έναντι 82 λεπτών ένα χρόνο πριν.

Η Γαλλο-ισπανο-ιταλική Ομάδα Επαφής για τη Ντομάτα είναι μια από τις ομάδες εργασίας της Μικτής Επιτροπής για τα Οπωροκηπευτικά που έχουν συστήσει οι τρεις χώρες ήδη από το 1997.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook