Κανέναν λόγο για ιδιαίτερη ανησυχία και για αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών δε βλέπει για την ευρύτερη περιοχή της Βιάννου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Απαντώντας στην αναφορά του βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Στρατάκη, ο κ. Οικονόμου λέει πως η περιοχή του Δήμου Βιάννου, αστυνομεύεται από το ομώνυμο Αστυνομικό Τμήμα με τη διενέργεια εποχούμενων περιπολιών, κατά τη διάρκεια των οποίων διενεργούνται συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι για την πρόληψη και καταστολή κάθε παραβατικής συμπεριφοράς και την εδραίωση ενός περιβάλλοντος ευνομίας και ασφάλειας. Παράλληλα, σε καθημερινή βάση, συγκροτείται κοινή εποχούμενη περιπολία, κατά τις νυκτερινές ώρες, μεταξύ του εν λόγω Αστυνομικού Τμήματος και του Αστυνομικού Τμήματος Αρκαλοχωρίου.


Μπαριτάκης: Υπολειτουργεί το Τμήμα 

Ωστόσο στην επιστολή του πριν ένα μήνα περίπου και με αφορμή περιστατικά εισβολής σε σπίτια ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων, ο δήμαρχος Βιάννου είχε περιγράψει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση: \”Το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου με την υπάρχουσα κατάσταση ουσιαστικά υπολειτουργεί και αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά αλλά και κατασταλτικά κάτι που ενδυναμώνει τις όποιες ομάδες κακοποιών στοιχείων θελήσουν να προβούν σε παράνομες ενέργειες\” ανέφερε τότε ο δήμαρχος ζητώντας άμεσα την στελέχωση του Τμήματος με προσωπικό που θα του επιτρέψει να εκτελεί ένα πρόγραμμα αστυνόμευσης του Δήμου ικανοποιητικό για την ασφάλεια των κατοίκων, με περιπολίες στα χωριά ειδικά τις βραδινές ώρες.

Ως απάντηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου αναφέρει πως \”στις περιοχές τοπικής αρμοδιότητας του Α.Τ. Βιάννου στα πλαίσια εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων, δραστηροποιούνται τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) καθώς και προσωπικό των ειδικών ομάδων της εν λόγω Δ/νσης, ήτοι Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής κάθε μορφής εγκληματικής δράσης στις περιοχές αυτές. Η συμβολή των εν λόγω Τμημάτων και Ομάδων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή της Βιάννου, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθότι οι έλεγχοι που διενεργούν έχουν αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διενεργούνται γενικοί αστυνομικοί έλεγχοι (εξορμήσεις) στους οποίους μετέχει όλο το διαθέσιμο προσωπικό των Υπηρεσιών της προαναφερόμενης Αστυνομικής Δ/νσης\”.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του προς τον κ. Στρατάκη ο κ. Οικονόμου: \”την 15/3/2012 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του Δήμου Βιάννου για την πάταξη της εγκληματικότητας στην οποία συμμετείχαν, με τη διάθεση αστυνομικών και μέσων, το ομώνυμο Αστυνομικό Τμήμα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, η ΟΕΠΤΑ, το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Ηρακλείου, το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου και τα ΤΑΕ Ηρακλείου. Στο πλαίσιο αυτής, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και οχήματα, κυρίως αλλοδαπών στην περιοχή Άρβης και Ψαρής Φοράδας, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, κατά τη διάρκεια των οποίων ελέγχθηκαν 70 άτομα και προσήχθησαν 21, καθώς επίσης ελέγχθηκαν 30 οχήματα και κατασχέθηκαν 2 εξ\’ αυτών\”.

\”Καμία ανησυχία\” 

Ο υφυπουργός συμπεραίνει πως \”όπως προκύπτει από τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία, στην αναφερόμενη περιοχή δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βαρύνουσας εγκληματικότητας, ούτε έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα και περιστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία και αισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι, κατά το έτος 2010 δεν σημειώθηκε καμία απολύτως ληστεία, ενώ το έτος 2011 διαπράχθηκε μία ληστεία η οποία και εξιχνιάστηκε. Οι προαναφερόμενες δράσεις συνεχίζονται και τα σχέδια βελτιώνονται και αναπροσαρμόζονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κοινωνική συμβίωση και η ομαλή εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής. Γνώμονας στις δράσεις αυτές είναι ο σεβασμός του πολίτη, η υπευθυνότητα έναντι αυτού και η δημιουργία σχέσεων αξιοπιστίας-συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και των κατοίκων.

Τέλος ειδικά για την θερινή περίοδο ο κ. Οικονόμου τονίζει πως στην Αστυνομική Δ/νση Ηρακλείου \”δόθηκαν πρόσθετες εντολές και οδηγίες για την εξέταση των προβλημάτων αστυνομικής φύσεως που υπάρχουν στην περιοχή της Βιάννου, σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς και τη λήψη των αναγκαίων πρόσθετων αστυνομικών μέτρων, με στόχο την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής αυτής και την περαιτέρω ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook