Η Γεωργία θα μετατρέψει ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Ιωσήφ Στάλιν σε μουσείο για τον σταλινισμό που θα δίνει έμφαση στην καταστολή την εποχή του ηγέτη αυτού της Σοβιετικής Ένωσης.

Το μουσείο Στάλιν, που βρίσκεται στο Γκόρι, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τμπιλίσι, όπου γεννήθηκε το 1878, «είναι απλώς αταίριαστο με το παρόν και το μέλλον», δήλωσε ο γεωργιανός υπουργός Πολιτισμού Νίκολοζ Ρουρούα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γεωργιανής τηλεόρασης.

«Η ιστορία δεν μπορεί να διαγραφεί και αυτή η πολύ δύσκολη σελίδα της ιστορίας μας πρέπει να περιγράφεται με τον σωστό τρόπο μέσα σε αυτούς τους τοίχους», πρόσθεσε ο Ρουρούα στη διάρκεια επίσκεψής του στο μουσείο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του το 1937 στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Στάλιν. Το 1975 ενισχύθηκε με μια κατασκευή από γρανίτη και μάρμαρο ώστε να προστατευθεί το σπίτι και να φιλοξενήσει μια έκθεση αφιερωμένη στη δόξα του Στάλιν.

Το 2010 η φιλοδυτική κυβέρνηση του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι γκρέμισε ένα τεράστιο άγαλμα του Στάλιν που είχε ανεγερθεί το 1952 στην κεντρική πλατεία του Γκόρι.

Εξάλλου βάσει νόμου στη Γεωργία απαγορεύεται στους πρώην κομμουνιστές και τα μέλη της πρώην KGB να κατέχουν θέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ από το 2011 θεσπίστηκε η \”Ημέρα της Σοβιετικής Κατοχής\”, σε ανάμνηση της εισβολής το 1921 του Κόκκινου Στρατού στην αναξάρτητη Γεωργία, η οποία στη συνέχεια προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook