Ομιλία με θέμα: «Μεγαλοβδομάδα και Λαμπρή στην Κρήτη» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 από τον καταξιωμένο δάσκαλο – λαογράφο, Σταμάτη Αποστολάκη, στους μαθητές του 15ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου, στον χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου, έπειτα από πρόσκληση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων. 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προετοιμασίες της Μεγαλοβδομάδας, να ακούσουν για πρώτη φορά τα Κάλαντα του Λαζάρου, να «ταξιδέψουν» μέσα από προσωπικά βιώματα του κ. Αποστολάκη σε παλαιότερες εποχές.

Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε ζωντανή την παράδοση μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, «γιατί η παράδοση της Κρήτης είναι το ιστορικό της πρόσωπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, κα. Χουδαλάκη τόνισε: «Η παράδοση του τόπου μας, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση της ταυτότητας του λαού μας και  είναι απαραίτητο κοινωνοί να  γίνονται  οι μικροί αναγνώστες μας».

Στο μεταξύ, ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό είχαν την ευκαιρία να περάσουν οι μικροί φίλοι της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας.

Τα παιδιά με πολύ κέφι και φαντασία κατασκεύασαν τις δικές τους λαμπάδες,  με τα υλικά που τους δόθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Ακολούθησε προβολή ταινίας με τη Ζωή και τα Πάθη του Χριστού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook