Επιστολή με την οποία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τα ξημερώματα της Πέμπτης  απέστειλε η κυβέρνηση της Συρίας στον κοινό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με την αρχική δέσμευση έναντι του σχεδίου Ανάν, τα στρατεύματα θα έπρεπε να είχαν ήδη αποχωρήσει αλλά οι πληροφορίες από τη χώρα δείχνουν ότι η σφαγή συνεχίζεται…

Στην επιστολή η Δαμασκός επισημαίνει ότι διατηρεί «το δικαίωμα να δρα με ανάλογο τρόπο σε όλες τις επιθέσεις που εξαπολύουν ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες [έτσι χαρακτηρίζει συστηματικά τους αντάρτες] εναντίον αμάχων, των κυβερνητικών δυνάμεων ή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας».

«Αφού οι ένοπλες δυνάμεις μας διεξήγαγαν επιτυχείς αποστολές αντιμετώπισης των εγκληματικών ενεργειών από τρομοκρατικές ομάδες και επέβαλαν την τάξη σε αυτή τη χώρα, αποφασίστηκε να τερματιστούν οι επιχειρήσεις από αύριο [Πέμπτη] το πρωί», μετέδωσε η τηλεόραση. Πάντως «οι ένοπλες δυνάμεις μας παραμένουν σε εγρήγορση», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε παρέμβαση της η Ρωσία (η οποία συστηματικά στηρίζει τη Συρία έναντι των προσπαθειών της Δύσης για μία δυναμικότερη παρέμβαση) επισημαίνει ότι η δέσμευση της συριακής κυβέρνησης να αναστείλει τις επιχειρήσεις του στρατού σημαίνει ότι η αντιπολίτευση πρέπει επίσης να τηρήσει την εκεχειρία.

Το αίτημα της Συρίας που έθεσε μαζί με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ήταν να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση στην ανακωχή.

Η Δύση είδε με μεγάλη δυσπιστία την υπόσχεση της Συρίας για τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης που μόνο το τελευταίο δεκαήμερο στοίχισε τη ζωή σε 1.000 ανθρώπους και πάνω από 10.000 από τον Μάρτιο του 2011.

Την ίδια ώρα, όσα μεταδίδονται από τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει μάλλον αμετάβλητη.

Είκοσι άρματα του συριακού στρατού μπήκαν στο κέντρο της Χάμα ενώ πληροφορίες από την Ραστάν αναφέρουν ότι η πόλη βομβαρδιζόταν.

Τουλάχιστον 12 πολίτες σκοτώθηκαν από τις συριακές δυνάμεις· από αυτούς έξι στην επαρχία της Χομς, τρεις στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζορ και τρεις άλλοι στην επαρχία Ντεράα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook