Ο κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον, ένας από τους πιο περιβόητους κατάδικους της Αμερικής, είδε χθες την αίτησή του για αποφυλάκιση με αναστολή να απορρίπτεται, κατά τη 12η και πιθανόν τελευταία απόπειρά του να βγει από τη φυλακή της Καλιφόρνια στην οποία κρατείται, όπως έγινε γνωστό από σωφρονιστικούς αξιωματούχους της Πολιτείας.

Ο 77χρονος Μάνσον, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αρνείται να παρευρεθεί στις ακροάσεις της επιτροπής αναστολών, δεν ήταν παρών χθες κατά την εξέταση της υπόθεσής του από την εν λόγω επιτροπή στην Πολιτειακή Φυλακή Κόρκοραν, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως ο Μάνσον θα μπορεί να υποβάλει ξανά αίτηση για αποφυλάκιση με αναστολή σε 15 χρόνια, όταν θα είναι 92 ετών.

Οι αρχές του έχουν αρνηθεί την αποφυλάκιση με αναστολή 11 φορές ως τώρα. Η τελευταία ήταν το 2007, όταν η επιτροπή αναστολών αποφάνθηκε πως «συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους και εξακολουθεί να μπορεί να βλάψει οποιονδήποτε έρθει σε επαφή μαζί του».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο επίτροπος Τζον Πεκ δήλωσε πως ο Μάνσον έχει κάνει 108 σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις στη φυλακή από το 1971 και δεν έχει δείξει σημάδια μεταμέλειας για τους φόνους για τους οποίους καταδικάσθηκε. Δεν συμμετέχει σε προγράμματα αυτοβοήθειας ή εκπαίδευσης ούτε έδειξε πως έχει κάποια σχέδια για το τι θα κάνει αν αποφυλακιστεί.

Ο Πεκ αναφέρθηκε σε μια δήλωση που έκανε ο Μάνσον σε ψυχολόγο της φυλακής το περασμένο φθινόπωρο, στην οποία ο καταδικασμένος δολοφόνος περιέγραψε τον εαυτό του ως «ιδιαίτερο» και «όχι σαν τον μέσο τρόφιμο».

«Έβαλα πέντε ανθρώπους στο χώμα. Είμαι στη φυλακή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Είμαι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», είπε ο Μάνσον, σύμφωνα με τον Πεκ, ο οποίος διάβασε από μια έκθεση στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής αναστολών.

Στη δεκαετία του 1960, ο Μάνσον, ένας χαρισματικός πρώην κατάδικος, είχε συγκεντρώσει μια ομάδα από φυγάδες και απόκληρους γνωστούς ως η Οικογένεια Μάνσον. Το καλοκαίρι του 1969 έγινε ένας από τους πιο περιβόητους εγκληματίες του 20ου αιώνα όταν κατηύθυνε τους οπαδούς του για να δολοφονήσουν επτά ανθρώπους θέλοντας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, να εξωθήσει σ' ένα φυλετικό πόλεμο ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, η έγκυος σύζυγος του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Μαχαιρώθηκε 16 φορές από μέλη της «Οικογένειας Μάνσον» τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου 1969. Άλλοι τέσσερις ανθρώποι σκοτώθηκαν με μαχαίρια ή σφαίρες εκείνη τη νύκτα στο σπίτι της Τέιτ από τους οπαδούς του Μάνσον. Τη επόμενη νύκτα η ομάδα του Μάνσον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους Λίνο και Ρόζμαρι Λαμπιάνκα.

real.gr