Αν και οι τιμές των αγαθών είναι φθηνότερες, εντούτοις, η κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει αρκετά τους περισσότερους καταναλωτές αφού δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στην «τσέπη». Ο συνδυασμός της μειωμένης ζήτησης και της οικονομικής κατάστασης του κόσμου οδήγησε την αγορά στο να ρίξει τις τιμές των κρεάτων, των φρούτων αλλά και των λαχανικών.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) φέτος το πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι θα είναι φθηνότερο έως και 10,5%.

Όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράσουν φτηνά μιας και οι ίδιοι πούλησαν σε πολύ χαμηλές τιμές τα αμνοερίφια τους. Κοντά στα 5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το express.gr, οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, από τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές - δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού τραπεζιού υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο περίπου κατά 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όποτε το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση, η οποία ξεπερνάει το 8%.

Ειδικότερα, τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% σε σχέση με πέρυσι. Αν και παρατηρήθηκε μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια, ωστόσο η παραγωγή κάλυψε τη ζήτηση και παρατηρήθηκε μείωση της τιμής, τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%).

Σημαντική κάμψη των τιμών των αμνοεριφίων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εντοπίζει και η επικαιροποιημένη έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που εκτιμά το εύρος των τιμών για το αρνί στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ από 5,45 ευρώ το κιλό έως 6,95 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η μέση τιμή ξεπέρασε τα 7 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ μειωμένες είναι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τιμές φρούτων και λαχανικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.Σύμφωνα με τις τιμές που διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες στην αγορά, προκύπτει ότι τα σκόρδα εισαγωγής Κίνας πωλούνται 54% φθηνότερα από πέρυσι, 52% έπεσαν οι τιμές στα κουνουπίδια, 50% έχει μειωθεί η τιμή στα καρότα, 49% έπεσε η τιμή σε λάχανα και αγκινάρες (το ζευγάρι), 40% στα κρεμμύδια τα ξερά, 44% στα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, 42% στα μπρόκολα, 39% στις πατάτες, 37% στα κουκιά τα φρέσκα, 32% στα μαρούλια, 29% στο σπανάκι, 21% στο σέλινο, 20% στον άνηθο και στο μαϊντανό (ματσάκι), 17% στις τομάτες και τα κολοκύθια, 15% στα ραδίκια τα ήμερα τα ιταλικά, 10% στα παντζάρια και στα πράσσα, 2% στις μελιτζάνες τις φλάσκες ενώ οι πιπεριές και τα αγγουράκια έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι και η τιμή του αρακά αυξήθηκε 7%.

Στα φρούτα όπως προκύπτει, τα λεμόνια πωλούνται ακριβότερα κατά 22% και οι φράουλες 33%, ενώ στην ίδια τιμή με πέρυσι είναι οι μπανάνες και φθηνότερα 32% είναι τα αχλάδια αμπάτε φέτελ, 25% τα εγχώρια ακτινίδια, 19% τα πορτοκάλια, 8% τα αχλάδια τα κρυστάλια και 3% τα μήλα.

Μέχρι και διπλάσιο κόστος μπορεί να έχει -από άποψη ποσότητας και είδους φαγητών- το πασχαλινό τραπέζι, εάν οι καταναλωτές δεν πραγματοποιήσουν προσεκτική έρευνα τιμών, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, αναλόγως σημείου πώλησης, όπως εκτιμά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τιμοληψία που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τη Μεγάλη Δευτέρα ένα πασχαλινό τραπέζι για 8-10 άτομα μπορεί να στοιχίσει φέτος από 75,2 ευρώ μέχρι 155,6 ευρώ, αναλόγως με το αν οι καταναλωτές θα επιλέξουν τα εδέσματα με τις χαμηλότερες ή τις υψηλότερες τιμές.

Ωράριο καταστημάτων για το Πάσχα

Συνεχίζεται και αυτές τις μέρες το διευρυμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την εορταστική περίοδο.

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τη 13:00 το μεσημέρι, έως τις 19:00 το απόγευμα.

Το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 09:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 15:00 το μεσημέρι.

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 16 Απριλίου.
Από την Τρίτη 17 Απριλίου θα επανέλθει το κανονικό ωράριο στα καταστήματα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., με στόχο την ενημέρωση των Καταναλωτών, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες που αφορούν τα κύρια είδη διατροφής του πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι να αποφεύγουν.

Κρέατα

- Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου.
- Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί.

- Πρέπει να αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.

- Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
- Τα ντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.

- Τα αμνοερίφια προερχόμενα από τρίτες χώρες - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.

- Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία μπορεί να πωλούνται μετά από απόψυξη ως νωπά. Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν είναι καθαρισμένα.

- Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησης και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα και υποχρεωτικά τις εξής ενδείξεις: Το είδος του ζώου. Το τεμάχιο του κρέατος. Την προέλευσή του, π.χ. ντόπιο, FYROM κ.α., αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και την τιμή πώλησης ανά κιλό.