Ο Βασίλης Κεγκέρογλου γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου το 1961. Πατέρας του ο Μικρασιάτης Αλέξανδρος Κεγκέρογλου και μητέρα του η Χρυσή Ταμπακάκη, από την Παναγιά Πεδιάδος.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Μουρτζάκη από το Καστέλι και έχουν δυο παιδιά τον Αλέξανδρο 17 ετών και το Νικόλα 13 ετών.

Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

  • Εκλέγεται Βουλευτής Ηρακλείου από το 2004.

·        Έχει διατελέσει μέλος των Διαρκών Επιτροπών του Κοινοβουλίου:

        – Παραγωγής και Εμπορίου

        – Μορφωτικών & Κοινωνικών Υποθέσεων

        – Οικονομικών

        – Έρευνας και Τεχνολογίας

·        Διετέλεσε Γραμματέας του ΚΤΕ Ανάπτυξης 2004-2007

·        Μέλος των ΚΤΕ: Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Τουρισμού, Παιδείας, Απασχόλησης, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

  • Διετέλεσε Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ 2007-2009.
  • Το 2010-11 διετέλεσε για 9 μήνες Υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Με τις πρωτοβουλίες του και την κοινοβουλευτική του δράση  ανέδειξε το αναπτυξιακό έλλειμμα και απαίτησε λύσεις για  την Κρήτη και του Ηράκλειο.

·        Αγωνίστηκε για τους αγρότες, τους εργαζόμενους τους μικρομεσαίους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα ΑμεΑ  και στήριξε κάθε συλλογική και αναπτυξιακή προσπάθεια για την υγιή επιχειρηματικότητα  και τον τουρισμό.

·        Πήρε πρωτοβουλίες για την αγροτική ανάπτυξη και τη στήριξη του αγρότη ενώ προώθησε λύσεις για τις αποζημιώσεις, τις ενισχύσεις και τα έργα υποδομής.

·        Συμμετείχε ενεργά ως εισηγητής σε πολλά νομοσχέδια όπως των νέων αγροτικών συνεταιρισμών ,των Ομάδων Παραγωγών, την επιστημονική στήριξη των αγροτών, την βελτίωση του Επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας για τις συνεργατικές ομάδες νέων και ανέργων.

·        Κατέθεσε πρόταση νόμου για την προώθηση των προϊόντων, την καθιέρωση Σήματος Ελληνικού Προϊόντος  και την ρύθμιση της αγοράς

·        Συμμετείχε ως εισηγητής στην ομάδα Βουλευτών που κατέθεσε τέσσερις προτάσεις νόμου για ισοδύναμα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και τον έλεγχο του «Πόθεν Έσχες», για τους καταθέτες εξωτερικού.

Ως Υφυπουργός Εργασίας προώθησε, μεταξύ άλλων, προγράμματα με πόρους από την Ε.Ε.  για την αντιμετώπιση της ανεργίας,, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων

·        Κοινωφελής εργασία, έργα Αυτεπιστασίας, Τοπικά προγράμματα απασχόλησης και πρόγραμμα Διαρθρωτικής προσαρμογής  μικρών επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

·        Προώθησε το νομοθετικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και τις συνεργατικές ομάδες νέων και ανέργων.

·        Με Απόφαση του  απαγόρευσε στις Τράπεζες τη χρήση δέκα (10) καταχρηστικών όρων που ήταν σε βάρος των δανειοληπτών

·        Προώθησε την εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ήδη έχει ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες και κατέθεσε διατάξεις για τη βελτίωση του και τη ρύθμιση όλων των τύπων δανείων.

·        Αναδιοργάνωσε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθώς και τα στεγαστικά προγράμματα

·        Συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

·        Επεξεργάστηκε και ενέκρινε, με Απόφαση του, το πρώτο εθνικό σχέδιο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook