Πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις συμπληρώθηκαν την Τετάρτη για τις τράπεζες του Χ.Α, ένα αρνητικό σερί με αθροιστικές απώλειες 10,04%.

Η μεταβλητότητα στο ελληνικό ταμπλό παραμένει αυξημένη, με «φόντο» τόσο τις διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τη Λιβύη, όσο και τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας και αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή για το Χ.Α. θα διατηρηθεί αμετάβλητη και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως εξηγούν, ελλείψει εγχώριων καταλυτών το ελληνικό χρηματιστήριο «μοιραία» ακολουθεί τη νευρικότητα που προκαλούν τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Η άνοδος του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι είναι μία εξέλιξη που επιβαρύνει το κλίμα διεθνώς και αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, σε μία περίοδο που το Χ.Α. εμφανίζεται ευάλωτο απέναντι στη διχογνωμία για τα χαρακτηριστικά του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ε.Ε.

Με αυτές τις ευρωπαϊκές διεργασίες συνέδεσε και η S&P τη σημερινή της απόφαση να διατηρήσει σε watchlist για πιθανή υποβάθμιση την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εξέλιξη που επιτείνει τη νευρικότητα με δεδομένο ότι ο «πήχης» των προσδοκιών τόσο για το μηχανισμό ESM όσο και για τις δυνατότητες του EFSF έχει «χαμηλώσει» αισθητά.

Στο ταμπλό της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.569,92 μονάδες με απώλειες 0,63%, αφού πρώτα βρέθηκε να υποχωρεί, στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, σε ποσοστό έως και 2,17%.

Συνολικά διακινήθηκαν 31,15 εκατ. τεμάχια στο Χ.Α., αξίας 111,46 εκατ. ευρώ, ενώ 93 μετοχές υποχρεώθηκαν σε αρνητικό κλείσιμο, 138 παρέμειναν αμετάβλητες και 53 σημείωσαν κέρδη.

Εντονότερη η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη, σε εύρος 45 περίπου μονάδων ή 3,36%, που από απώλειες 2,69% βρέθηκε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά 0,67%. Έκλεισε τελικά με απώλειες 1,53% στις 1.333,62 μονάδες με μοναδικό τίτλο σε θετικό έδαφος τη Geniki Bank (+2,06% στα 1,98 ευρώ).

Στον αντίποδα, οι ΑΤΕ και Τρ. Κύπρου υποχώρησαν 3,85% και 3,32%, ακολούθησαν οι μετοχές των Alpha Bank, Marfin Popular Bank και Τ.Τ. με απώλειες 2,39%, 2,08% και 2,05% αντίστοιχα, ενώ σε ποσοστό 1,27% στα 1,56 ευρώ υποχώρησε η Τρ. Πειραιώς. Μικρότερες οι απώλειες για τις ΕΤΕ και Εurobank, που ολοκλήρωσαν στα 6,65 και 4,57 ευρώ αντίστοιχα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook